sunnuntai 6. joulukuuta 2020

JOULULAATIKOITA

Vegeslihallakin siirtyy pian joulutunnelmiin, joten on aika tunnelmoida herkullisia jouluruokia. Tällä erää valmistusvuoron saivat perinteinen ja ei niin perinteinen laatikkoruoka. Vegaaninen punajuurilaatikko syntyy kuin käden käänteessä, kun taas Jenkkiksen imelletty perunalaatikko otti oman aikansa hänen yön yli tuhtatestaan klassikkoherkkua.


PUNAJUURILAATIKKO (vegaani)


1dl puuroriisiä
1 dl kaurakermaa
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
1 dl korppujauhoja
1/2 pss sinihomejuusto dippiä (Poppamies)
700g punajuurta



Keitä ja soseuta punajuuret. Hieman helpommalla pääsee, kun ostaa valmiin punajuurisurvoksen. Keitä riisi puuroksi kaurakerman ja veden seoksella. Lisää hieman suolaa puuroon. Lisää sipuli ja punajuuri puuroon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten dippijauhe ja sekoita se punajuuripuuron joukkoon. Lisää sitten vajaa desi korppujauhoja massaan ja jätä osa korppujauhoista laatikon pinnalle.
Kaada massa voideltuun vuokaan ja lisää korppujauhot siivilän läpi (itsehän en niin tehnyt ja sen on tuo laatikko näköinenkin). Paista 200' noin 40min.



IMELLETTY PERUNALAATIKKO


1kg perunoita (jauhoisia)
4dl täysmaitoa
n.1dl keitinvettä
1/2dl vehnäjauhoja
50g voita
1tl suolaa
1rkl siirappia


Pese ja kuori perunat, jonka jälkeen keittele ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota reilu desi keitinvettä talteen ja kaada loput pois. Soseuta perunat muusiksi ja lisää mukaan joukkoon reilu desi keitinlientä ja anna jäähtyä hetken. Sähkövatkain on oiva peli tässä. Laita uuni lämpenemään n.60 °c. Tämän kanssa on syytä olla tarkka sillä imeltyminen tapahtuu vain 50-75°c. Lisää puolet vehnäjauhoista muusin sekaan ja sekoita hyvin. Seuraavaksi kattilaan kansi päälle ja uuniin imeltymään. Noin tunnin jälkeen sekoita loput vehnäjauhot muusin sekaan ja jätä uuniin imeltymään 4-5 tunniksi (itse annoin olla yön yli n. 9h).
Kun muusi on imeltynyt ota kattila pois uunista ja sekoita joukkoon maito, sulatettu voi, suola sekä siirappi. Kaada löysä massa uunivuokaan n. puolilleen. Älä laita täyteen, koska massa alkaa kuplia ja turvota uunissa. Määrästä tuli aikalailla 2kpl n. 8dl vetoista vuokaa.
Paista lopuksi laatikoita uunissa vielä n. 2,5h 150°c ja ei kun nauttimaan pitkän päivän tuloksista.


Ja lopuksi Vegeslihalla toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti