sunnuntai 9. helmikuuta 2020

KAALILAATIKKO

- Arvaa mikä on ihan parasta tässä hetkessä?
- Minä?
- Kyllä sinäkin Jenkkis, mutta heti siinä kyljessä on se todellisuus, että menen kauppaan, ostan jauhelihan kaltaista valmistetta ja laitan sen jääkaappiin. 
- Niin?
- Niin. Minun ei tarvitse enää varsinaisesti ihan kamalasti soveltaa reseptejä. 
- Selitätkö hieman tarkemmin?
- Esimerkiksi makaroonilaatikko. Tai kaalilaatikko. Ennen se meni niin, että aloitin työstämään soijarouhetta ja sen maustamisen ja tekemisen jälkeen aloitin itse ruoan tekemisen. Eihän se hankalaa ole ja soijarouhe säilyy kyllä suressa osassa keittiötäni, mutta yksi työvaihe jää kokonaan pois. Tiedäthän?
- En mä kuunnellut enää sen jälkeen, kun sanoit kaalilaatikko. Pitäiskös sitä tehdä? 
- Pitäisi!

PERINTEINEN KAALILOOTA

OsaseT:

-1,2kg kaalia
-500g jauhelihaa
-1 sipuli
-3 valkosipulinkynttä
-2 munaa
-1,5dl puuroriisiä
-2dl ruokakermaa
-1 lihaliemi fondue (+2dl vettä)
-1rkl siirappia
-1tl suolaa
-1tl mustapippuria
-1tl meiramia
Tekotapa:

Laita riisi kiehumaan ohjeen mukaan (kts. pussi)
Sillä aikaa pilko sipulit ka leikkaa kaali n. sentin levyisiksi suikaleiksi.
Kunnes riisi on kypsynyt, niin käytä samaa levyä hyödyksesi ja laita isoon kattilaan (tahi kasariin) köntsä voita ja ala ruskistaa jauhelihaa. Kun liha on lähes ruskeaa, lisää sekaan silputut sipulit. Anna tiristä parisen minuuttia ja lisää joukkoon kaali sekä kuivat mausteet. Anna kaalin keittyä kokoon noin vartin verran, jotta mahtuu helpommin vuokaan. (huom! suola imee nestessä joten nopeuttaa kaalin kasaantumista). Kun kaali alkaa olemaan snadimmassa koossa, valmista munakerma ts. munat, lihaliemi ja ruokakerma sekaisin.
Siirrä jauheliha-kaaliseos uunivuokaan ja kaada munakerma päälle. Iske uuniin 200 asteeseen noin tunniksi vielä muhimaan. Ulosta tunnin koittaessa. Nauti klassisen puolukkasurvoksen kera!

-Jenkkakahvamies

VEGAANIN KAALILAATIKKO 

n. 1 kg keräkaalia
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 sipuli
1 pkt Next level -jauhista tai Muu jauhista
2 tl meiramia
mustapippurirouhetta
3 rkl siirappia
0,5 dl  puuroriisiä

Pinnalle
1 rkl margariinia
Silppua kaali. Veitsellä tai vaikka raastamalla, mutta melko pientä saa kaali olla käsittelyn jälkeen. Kannan kovimman osan saa jättää pois. Kuumenna sitten vesi laakeassa kattilassa. Lisää suola ja kaalisilppu. Sekoittele silloin tällöin. Kun kaali on hieman pehminnyt, lisää riisi. Se on mukavampi ja helpompi sekoittaa tässä vaiheessa. Anna kiehua noin tunti.
Ruskista sillä aikaa jauhis. Sekoita jauhis, meirami, mustapippurirouhetta ja siirappi kaali-sipulin joukkoon. Voitele iso uunivuoka. Kaada kaaliseos liemineen vuokaan. Pane vuoan pinnalle muutama voinokare.
Kypsennä kaalilaatikko 200 asteessa alimmalla tasolla 50 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti