sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

MAKARONILAATIKKO

Muistan keskustelun, joka käytiin vuosia sitten ystäväni entisen miehen kanssa. 
- Täytyy ostaa ruokatarvikkeita.
- Mitä meinasit tehdä?
- Makaronilaatikkoa. 
- Mutta, kun sä olet kasvissyöjä niin mitä sä laitat sinne?
- No makaronia ja soijarouhetta ja sipulia ja...
- Niin niin... Mä ajattelin, että se on todellinen makaronilaatikko, jossa laitetaan vaan makaronia vedessä uuniin. Eli makaroneja laatikossa. 
Pahinta keskustelussa oli se, että tämä ystäväni ex oli keskustelussa aivan tosissaan. No muutamia vuosia myöhemmin ex oli todellakin ex. 
Makaronilaatikko herättää myös minussa, Polkkatukkanaisessa suuria tunteita. Käytin nimittäin oman makaronilaatikkokiintiön täyteen opiskeluaikana. Meni kymmenen vuotta, ennen kuin uskalsin uudelleen maistella tätä lemppari-inhokkiani. Nyt - toisinaan minun tekee sitä jopa mieli. 
Makaronilaatikko on osa myös Vegeslihalla historiaa. Meillä oli alkujaan tarkoitus koota ihan perusruokia blogiin. No, eiköhän tämän yli puolentoista vuoden jälkeen ole jo makaronilaatikon aika.
Laatikoita on niin montaa, kun on tekijääkin, mutta näillä resepteillä saadaan ainakin vanhasta inhokista suussa sulava suosikki. 

VEGAANINEN MAKARONILAATIKKO



400g makaronia
1 rkl suolaa
1 sipuli
1 pkt Muu kasvijauhista
0,5 dl ravintohiivaa
2,5 dl kaurakermaa (juusto)
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio



Keitä makaronit suolavedessä noin puolet keittoajasta, mitä pussin kyljessä on. Makaronit saa jäädä reilusti raoiksi. 
Paista Muu kasvisjauhis ja ja sipuli pannulla. 
Lisää kasvisliemikuutio 2 dl vettä ja mikrota vesi niin, että kasvisliemikuutio sulaa veteen. 
Poista makaroneista keitinvesi ja lisää kuuma kasvisliemikuutiovesi makaronien joukkoon. 
Lisää sitten kasvijauhis ja ja sipuli makaronien joukkoon. Sekoita huolella... Eikun ilolla. Äläkä tipauta yhtään huolta seokseen.
Sekoita ravintohiivahiutale kaurakerman joukkoon. Kerma muuttuu melko paksuksi. 
Kaada sitten makaroniseos uunivuokaan ja kaada kaurakermaseos laatikon pinnalle. Sekoita tässä kohtaa vielä hyvin, jotta kerma menee joka puolelle. 
Paista makaronilaatikkoa 200´uunin alatasolla 50-60 min. 

Tämä vegaaninen makaronilaatikko sisältää 202 kcal/100g

 


PERINTEINEN JAUHELIHAMAKARONILAATIKKO


Jenkkiksellä on tapana tuunailla makaronilaatikkoa monin eri tavoin, mutta tällä erää mennään perinteisemmällä reseptillä.




Näillä:

-400g makaronia (tumma)
-400g jauheliha
-1kpl sipuli
-2kpl valkosipuli
-1tl merisuolaa
-1tl mustapippuria
-1tl paprikamaustetta
-2tl meiramia
-3kpl munia
-8dl maitoa (punainen)


Näin:

Aloitellaan homma sillä laske reilusti vettä kattilaan ja pistä makaronit kiehumaan. Keittele suositus aikaa muutaman minuutin vajaaksi, että jäävät kivasti hieman al denteksi. Samana aikaan kun kattila porisee jatketaan askarta pilkkomalla sipulit. Siirrä makaryyllit sivuun odottamaan. Seuraavassa vaiheessa isketään sopiva määrä (päätä itse) rasvaa pannulle ja jauheliha tirisemään. Kun alkaa olemaan suurin osa punaisesta osuudesta tummunut, lisää sekaan sipulit ja mausteet ja siirrä pannu sivuun.
Seuraavaksi valmistellaan munamaito eli maitoa pohjalle, muna sekaan ja mausteet kruunaa kokonaisuuden. Vatkaa haarukalla rakenne sekaisin.
Sitten otetaan iso uunivuoka joka voidellaan esim. margariinilla. Lisää joukkoon keitetyt makaronit sekä jauheliha. Sekoita mössöksi ja lisää vielä munamaito päälle. Sitten koko komeus uuniin 200 asteeseen n. tunniksi paistumaan. Anna hetken vetäytyä. Klassikkoherkkuhan nautitaan sitten vain ja ainoastaan ketsupin kera!


NOTE: Jumalten ruokaa tästä tulee, kun paistat pari päivää vanhan makarylliloodan voissa pannulla. 


#Jenkkakahvamies2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti