sunnuntai 22. elokuuta 2021

HELPPO MARJAPIIRAKKA

Lomat päättyivät ja arki iski sen verran kovin vastaan, että olemme syöneet lähinnä lennosta jotain (lähinnä paarmoja ja hyttysiä, jotka ovat tunkeneet väkipakolla suuhun). Töitä on ollut loman jälkeen siis todella paljon, mikä sinänsä on ollut kyllä ihan mukavaa, mutta tässä kohtaa työ on vaikeuttanut melko paljon vapaa-aikaa. Polkkatukkanainen (jonka nimikin pitäisi tätä nykyään olla Tukkalanteillesaakkanainen) hakkaa vielä muutamia viikkoja konetta, mutta minä päätinkin yllättää hänet ihanalla marjapiirakalla, joka on siis niin helppo, että minä, joka en ihan kamalasti ole koskaan leiponut, suoriuduin ainakin omasta mielestäni melko mallikkaasti.
- Ja makuhan oli ihan taivaallinen (Polkkiksen huomautus tähän väliin).
Niin ja tuli tässä juhlistettua samalla blogin 3 vuotista taivalta hyvän sumpin ja tårtendalin kanssa.


 MARJAPIIRAKKA


Pohja:

-2,5dl vehnäjauhoja
-2dl kaurahiutaleita
-100g voita
-1dl sokeria
-1tl leivinjauhetta
-1kpl kananmuna


Täyte:

-75g mustikoita
-75g vadelmia
-200g maitorahkaa
-200g kermaviiliä
-1kpl kananmuna
-1tl vaniliinisokeria
-2rkl sokeria
-1rkl perunajauhoja



Valmistus:

Eli homma starttaa piirakkapohjan valmistamisella. Tipsinä het alkuun, että ota voi jääkaapista joksikin aikaa pehmenemään tai pyöräytä muutama sekunti mikrossa (älä kuitenkaan sulata!), jotta seuraava vaihe luonnistuisi jouhevammin. Eli lisää pehmennyt voi laakeaan kulhoon ja sokerit sekaan. Vatkaa seosta kunnolla, jotta siitä tulee vaahtomaista, eli ihan reilusti saa töhötellä menemään. Lisää vaahdottuneen massan sekaan kananmuna ja ja vatkaa sekaisin. Seuravaksi yhdistä kuivat aineet sekaisin ja lisää kulhoon. Vaivaa taikana joko vatkaimella tai käsin kiinteäksi. Pyörittele lopuksi palloksi ja laita vaikka pakastepussiin jääkaappiin odottamaan.

Seuraavaksi täytteen kimppuun. Sekoita muna, kermaviili ja sokerit taisaiseksi massaksi. Ota jääkaapista taikinapallo ja vuoraa sillä taikinavuoka niin että täyte mahtuu nätistikeskelle. Kaada rahka nyt piirakkavuoan pohjalle. Ota pakastimesta jäiset marjat ja sekoita ne varovasti perunajauhojen kanssa keskenään, jotta marjat pysyvät paremmin kasassa paistoksessa. Sirottele marjat tasaisesti piirakkavuokaan ja kaada lopuksi kermaviiliseos marjojen päälle. Laita uuni lämpeämään 175asteeseen ja paistele 40-45min, kunnes on kypsä, muttei reunat pääse palamaan. Nauti syksyisestä herkku piirakasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti