sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

LASKIAISPULLAT

Hyvä pullataikina tehdään kunnon voista. Hyvä leipuri vahtii myös uunin vieressä ettei pullat pala. 1/2 onnistui. Se voi. Tämä perinteikäs pullataikina on kuitenkin paras laskiaispulliin. Ilman kukkailuita.
  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 14–15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • voiteluun 1 kananmuna
  • raesokeria
  • kermavaahtoa
  • vadelmahilloa Jenkkakahvamiehelle
  • mantelimassaa Polkkatukkanaiselle


1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola.
2. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot aluksi kaksi desilitraa kerrallaan. Kun taikina pikkuhiljaa paksuuntuu, lisää jauhoja desi kerrallaan. 10 desilitran jälkeen vaivaa taikinaan pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaa joko käsin 10–15 minuuttia. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista.
3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
4. Kumoa taikina reilusti vehnäjauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki käsin. Paina taikinaa alustaa vasten kämmenpohjilla itsestäsi poispäin. Leivo pullat. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja nostata vielä 15–30 minuuttia.
5. Kypsennä pikkupullat 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia.
6. Leikkaa pulla kahtia ja täytä kermavaahdolla ja valitsemalla lisätäytteellä.

Perinteiden uusiminen on tänä vuonna tuntunut olevan se juttu. Mitä sinä laitat laskiaispullaan? Hilloa? Mantelimassaa? Kinuskia? Vai onko jossain jemmassa vielä löytynyt vihreitä kuulia?  
Miten sinä syöt laskijaispullan? Jenkkakahvamies haukkaa kantta ja pohjaa samaan aikaan, kun taas Pokkatukkanainen syö ensin kannen dippaillen sen kermavaahtoon ja sen jälkeen pohjan. Kumman jengiin siis sinä kuulut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti