sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

FOCACCIA

Focaccia on litteä leipä, jonka päällä on mausteita sekä muita ruoka-aineita. Yleensä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa. Blaa blaa blaa. Tein focaccia, koska siitä saa kivat instakuvat ja leivän leipomisvaiheessa on kohta jolloin sormilla tehdään taikinaan reikiä. No ok, leipä on myös todella hyvää ja nopeampi valmistaa, kun pataleipä.



3,5 dl vettä
n. 7 dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa/25g tuoretta
1,5 tl suolaa

0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa


Päälle:
½ dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
muutamia kirsikkatomaatteja

fetajuustoa
0,5 pieni punasipuli
basilika maustetta
sormisuolaa
  


1. Lämmitä vesi 37 C (sormenlämpöistä). Kaada isoon leivontakulhoon ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita myös oliiviöljy, hunaja ja suola sekaan. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Jatka taikinan vaivaamista vielä kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 


2. Vuoraa iso vuoka leivinpaperilla. Voitele koko vuoka runsaalla määrällä oliiviöljyä.

3. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, levitä taikina tasaisesti koko vuokaan jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä 30 minuuttia. 


4. Sekoita 0,5 dl oliiviöljyä ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon ja sekoita. Viipaloi punasipuli. Laita uuni lämpenemään 250 C.


5. Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. Voitele koko leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sipuli, tomaatit, feta ja runsaasti sormisuolaa.


6. Paista leipää uunin keskitasolla n. 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut hienon värin. Ota uunista ja voitele heti oliiviöljyllä. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti