tiistai 23. huhtikuuta 2019

SIMAA

Sima kuuluu meillä ihan vakio vappujuomiin. Olen joka vuosi tehnyt itse simat. Eli sen kerran viime vuonna ja nyt sitten toisen kerran. Tämänhän kun on meidän toinen yhteinen vappu. Tein Jenkkakahvamiehelle viime vuonna myös oman pullon. Jenkkahahvamies tykästyi simaan, mutta säästelijäänä miehenä säästi simaa. Viikkoa myöhemmin saavuin paikalle. Sima oli muuttunut kiljuksi. Aina ei siis kannata säästellä. Ja simaahan ei ole tarkoitettu säästeltäväksi.
Perinteisen siman kaveriksi halusin kokeilla jotain uutta tänä vuonna. Koska mustikoita on melkoisesti vielä pakastimessa olikin mustikkasiman kokeilu hyvä idea. 


Mustikkasima oli kyllä hyvää. Ei perinteisen siman makuinen, koska itse assosioin sitruunan simaan niin voimakkaasti, mutta hyvää. Mustikkasima toimii oikein hyvin ihan vaikka kylmänä kesäjuomana.
Laitan ensin perinteisen siman ohjeen ja kokeellisemmat kokit voivat alempaa kokeilla mustikkasimaa.



Perinteinen Sima

4 l vettä
250 g Fariinisokeria
250 g Taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl kuivahiivaa

Pullotukseen
sokeria, rusinoita


1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.
2. Lisää sitruunaviipaleet ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vrk.
4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä valmistus on huomattavasti nopeampi.
5. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.




Mustikkasima

6–7 dl pakaste mustikoita
250 g Fariinisokeria
250 g Taloussokeria
4 l vettä
1/5 tl kuivahiivaa

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

1. Survo marjat kevyesti.
2. Kuumenna 1 l vettä kiehuvaksi teräskattilassa. Lisää joukkoon marjat ja sokerit. Anna kiehahtaa. Lisää joukkoon 3 l kylmää vettä.
3. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
4. Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin. Sima on valmista juotavaksi muutaman päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.


Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa, ettei käy kun Jenkkakahvamiehelle. 

Mikäli aika vappu pääsi yllättämään saat simat nopeammin valmiiksi, kun pullotuksen jälkeen jätät simat huoneenlämpöön. Tässä kuitenkin kannattaa olla tarkkana. 
Patenttikorkkipullot ovat ihania, mutta myös hieman vaarallisia. Pullossa muodostuu valtava paine joka pahimmillaan saattaa ampua siman kattoon. Tämäkin on siis testattu. Jos pidät yllätyksistä ja haluat vapusta ikimuistettavan teet simat patenttikorkkipullot ja valmistat lämpimässä. Näin saattaa tapahtua mitä vain. 
Mikäli otat varman päälle. Annat aikaa viikon, teet simat muovipulloon ja jätät korkin hieman löysälle. Anna siman tekeytyä jääkaapissa. Voit kaataa valmiin siman kauniiseen pulloon ennen esillepanoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti