sunnuntai 10. marraskuuta 2019

KEBAB

- Tehdäänkö kebabia?
- Voiko sitä tehdä itse?
- Ööö.. Voi. Mä tein kymmen vuotta kebabia itse ennen, kuin tuli kaikki Vönerit tms. 
- Niin, mut siis lihakebabia.
- Voi. Varmaankin. En oo tehnyt.

VEBAB
Tein tosiaan seitan kebabia vuosia jo ennen Vönnereitä, mutta palailen silti reseptin pariin vieläkin. Luotto resepti löytyi aikoinaan Dinan keittiö -blogista. Resepti tuntuu ehkä veikealta, mutta kannattaa lukaista resepti pariin kertaan läpi. Aikaa Kebabin tekeminen vie, mutta tekeminen kyllä kannattaa. Samalla kannattaa tehdä kerralla hieman enemmän.

Seitan-massa

5 dl gluteenijauhoja 

2 dl kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl aromisuolaa
1 tl mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta 

3 dl vettä
1 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia

Mausteliemi:
n. 2 l vettä
2 rkl balsamicoa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siirappia
2 kasvisliemikuutiota


Marinadi:
1,5-2 dl keitinlientä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl ketsuppia
1 tl aromisuolaa
1,5 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
0,5 tl chilijauhetta



Sekoita seitan-taikinan kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa vesi, öljy, soijakastike ja ketsuppi. Kaada nestettä jauhojen joukkoon vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa seitanmassaa vähintään viisi minuuttia.
Mittaa kattilaan kaikki mausteliemen ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Mausteliemen kuumentuessa muotoile seitanista tanko. Upota tanko kiehuvaan mausteliemeen ja anna kiehua 15 minuuttia. Säästä 1,5-2 dl keitinlientä marinadiin.
Kääri kuumat pötköt folioon ja laita uuniin 175 asteeseen noin 40 minuutin ajaksi. Nosta lämpötila 200 asteeseen ja anna olla vielä vartti. Tee sillä välin marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Ota kepatit pois uunista, avaa folio ja anna hetki jäähtyä. Kun pystyt käsittelemään pötköä sormiasi polttamatta; suikaloi pötköstä ohuita siivuja terävällä veitsellä (suosittelen fileeraus). Laita suikaleet marinaadiin, kääntele ja anna maustua useampi tunti, mielellään yön yli. 
Kebabia pystyy pakastamaan ja tässä kohtaa osa kannattaa laittaa pakkaseen jos kaikki ei tule heti käyttöön.
Jotta kebabista tulee valmista niin levitä kebab uunipellille niin, ettei lastuja ole paljoa päällekäin. Kuumenna uuni 250 asteeeen ja laita kebabit paistumaan vielä uuniin 20-15 minuutiksi. Pienemmät määrät voit paistaa pannulla öljyn kera.

LIHAKEBAB

Ihan aluksi. Jos ei ole monitoimikonetta niin mene kauppaan ostamaan... Se kebab. Kädet huusi hoosiannaa tämän reseptin jälkeen.


2 kg Naudan jauhelihaa (n.10-15%rasvaa)
10 g Jauhettua mustapippuria
4 rkl Aromisuolaa (määrä oikea)
3 tl Sipulijauhe
2 tl Valkosipulijauhe
1 tl Juustokuminaa
1 tl Chilimauste
1 tl Cayennepippuri
4 tl savupaprikaa 
3 rkl perunajauhoja

Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen. Vaivaa taikinaa käsin ainakin 30 minuuttia (kyllä), jotta massasta tulee tiivis ja nausteet sekoittuvat kunnolla taikinaan. Yleiskonetta voi ja kannattaa käyttää taikinan kanssa. Sellaisen ohjeen löysin jostain, että: Vaivaa yleiskoneen taikinasauvoilla paistijauhelihaa vähintään 30 min ja lisää mausteseos lihan joukkoon vatkauksen alkuvaiheessa. Jauhelihamäärä on todella suuri yleiskoneen kapasiteetille, joten suosittelen vaivaamaan taikinan kahdessa erässä. Mielestäni 30 min riittää käsinkin vaivaamisessa.
Muotoile kebe pötköksi ja painele tarkista ettei kebuun tule ilmakuplia. Kääri pötkö kaksin kertaiseen folioon.
Laita uunin alatasolle pelti jossa noin sentin kerros vettä, jotta lihasta mahdollisesti valuva rasva tippuu siihen. Tökkää keskelle lihaa paistomittari. Kypsennä kebabia uunin keskitasolla, paistoritilällä 100 asteessa, kunnes sisälämpö saavuttaa 80 astetta. Tähän kuluu muutama tunti.  
Ota sitten uuni pois päältä. Paista jälkilämmöllä uunissa puolisen tuntia ja anna sen jälkeen jäähtyä huoneenlämmössä. Anna kiinteytyä jääkaapissa vähintään 12h.

- Tässä kohtaahan tuo kasvissyöjä on omansa ehtinyt jo syömään...
- Joo eilen jo. Mä jotenkin luulin, että tuo kasvisversio olis pitkäkestoinen, mutta ton tekemisessä menee vuorokausi.
- Plus, meillä oli tuon uunin kanssa vähän valtaus ongelmia. 
- Totta. Mutta yhtä kaikki. Tää toimii kyllä vaikka illanistujaisissa. 
- Mutta eihän meillä käy koskaan kukaan. 
- Ei niin, mutta jos kävisi. 
- Totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti