sunnuntai 9. elokuuta 2020

KOKONAISTA- JA VEGAANISTA KANAA

- Mä en ole koskaan tehnyt kokonaista kanaa. 
- Hassu juttu, en minäkän.
- Pitäisikö tehdä blogiin resepti.
- Mitäs minä teen sitten? 
- No, siinä sinulle vähän haastetta. 
- Jenkkis! 
- No, etköhän sä jotain keksi.
- No, olen nähnyt jotain reseptejä vegaanisista kanankoivista. 
- Okei.
- Tarvitsee kokeilla ja muokkailla reseptiä niin, että siitä aineksia saisi kaupasta. 

TÖLKKIPERSEKANA

Aineet:

-1kpl kokonainen maustamaton kana (n. 1kg)
-2tl suolaa
-1tl mustapippuria
-1tl juustokuminaa
-1tl valkosipulijauhetta
-1tl cayannepippuria
-2tl ruokokidesokeria
-1dl tuoretta persiljaa
-3rkl oliiviöljyä
-1tlk tummaa olutta (Aura / 0,5l)
Valmistus:

Ota broileri tuntia ennen valmistusta huoneen lämpöön. Huuhtaise elukka hyvin sekä pinnalta että sisältä. Sekoita mausteet keskenään. Hiero mahdollisimman hyvin mausteseos elukan pintaan, jos saat tungettua sörsseliä nahan alle, niin better than bueno. Kun hyönhenetön kananpoika on ottanut mausteet pintaansa hieraise vielä kunnon setti oliiviöjyä pintaan. Sitten sihauta oluttölkki auki ja poistata alumiininen kansi vaikkapa tökin avaajalla (tässä suositus kotimaiselle Fat Lizardille, jossa on näppärästi avautuva kansi). Sitten hörppää pari desiä ylimääräsitä olusta kitusiin ja tunkaise vaillinainen stobe elikon hanuriin. Siirrä komeus alumiini vuoalle ja sitä kautta suoraan uuniin jöpöttämään..


*Ensin uuni 30min 200 astetta, sitten vielä 1,5h 150 asteeseen.

Poista rusehtava ja rapea nahkainen elikko uunista ja nauti lisukkeiden kera.

LISUKE:


Rosmariini perunat ja paahdetut paprikat.

-500g perunoita
-1kpl paprika (punainen)
-1kpl chili (punainen)
-1rkl rosmariinia
-1tl valkosipulijauhe
-1tl mustapippuria
-1tl rosepippuria
-2tl suolaa
-1rkl oliiviöljyä

Kuori potut, leikkaa lohkoiksi ja liota 30min vedessä, että liika tärkkelys poistuu. Suikaloi odotellessa paprika. Valuta vesi pois potuista ja kuivaa lohkot. Mausta potut ja paprika,  pyöräytä lopuksi öljyssä. Frittaa setti Air fryerissa aluksi 20min 150 asteessa ja lopuksi vielä 8min 200 asteessa, jotta saat rapsakan kuoren lohkoihin.



VEGAANISET KANANKOIVET

2 tlk jakkihedelmää 
3 dl vettä
1 tl nestesavua
1 kasvisliemikuutio
1 rkl savupaprikaa
1 rkl kurkumaa
1 mm juutokuminaa
2 rkl tapiokajauhoja

Tofutikkuja
Riisipaperia

Huuhtele kaksi tölkkiä jakkihedelmää ja siivoa ne niin, että poistat paloista siemenkodat ja kovan keskiosan (samantyyppisen keskiosan, kuin ananaksessa on). Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemi, sekä mausteet sekä nestesavu. Lisää siivottu jakkihedelmä ja keitä kannen alla noin kymmenen minuuttia keskilämmöllä sekoittele välillä. Ota tämän jälkeen kansi pois ja pienennä lämpötilaa. Ketä nyt ylimääräinen neste pois. Siihen menee noin 10-15 min.
Lisää tapiokajauho ja sekoita rivakasti tasaiseksi. Nosta kattila pois liedeltä. Huomaat, että taikina on pian muovailtavissa. Huomioi, että taikinan tulee olla todella tiivistä.
Katko tofutikuista vaaksan pituisia tikkuja. Tikkuja on helppo myöhemmin lyhentää. Laita pöydälle noin neliön mallinen pala kelmua ja lisää jakkihedelmätaikinaa kelmulle. Lisää tofutikku ja muotoile kanankoipipatukka. Tässä kohtaa voit itse päättää teetkö koivista isompia tai pienenpiä. Omat pamput vastasi aika pitkälle esikuvansa kokoa. Itse tein kuusi pamppua. Siirrä pamput siiten pakkaseen jäähtymään puoleksi tunniksi.
Uita riisipaperit ja tee kanalle kuori. Leikkele ylimääräisiä riispapereita niin, ettei paperi mene päällekäin koiven päällä. Myös luu kannattaa peittää riisipaperilla, koska tofutikku hiiltyy uunissa. Riisipaperin saa kuitenkin leikeltyä sitten pois.
Kun "nahka" on koiven päällä lisää koivet uuniin. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15min 5min välein pyöritellen. Poista lämmöt ja jätä 5 min vielä jälkilämmöille.
Rapeamman kuoren saat, jos sinula on mahdollisuus ilmafriteerauskeittimeen. 

Tee kastike.


KASTIKE

1 dl TexasPete kastiketta
100 g  Sinistä keijua

Sulata margariini kattilassa ja lisää TexasPete-kastike.

Voitele koivet kastikkeella ja kaada koput kastikkeesta dipiksi.

Koska itse löydän toisinaan reseptejä missä käytetään ei niin yleisiä juttuja ja niitä saattaa olla vaikeaa löytää, niin tofutikkuja voi ostaa aasiakaupoista kaupoista (mm. Turussa) jakkihedelmätölkkejä saa ihan prismasta ja vegekaupasta ainakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti