sunnuntai 16. elokuuta 2020

BOSTONKAKKU

Voitteko kuvitella, että Vegeslihalla täyttää jo kaksi vuotta. On siis aika tehdä kakku. Jenkkakahvamiehen lempikakku on bostonkakku, joten se onkin luonnollinen valinta juhlakakuksi. En tiedä johtuuko kakusta vai joukkueesta, mutta Boston Bruins on myös Jenkkiksen lempijoukkue. Yhtä kaikki, nyt aletaan vääntämään pullaa.

Perinteinen bostonkakku

Taikina
2,5 dl maitoa
1 rkl tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 muna
3 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte
75 g voita
3 rkl fariinisokeria
2 tl kanelia

Sekä
1 muna voiteluun
raesokeria koristeeksi

Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sekoita maitoon hiiva, suola, muna ja sokeri. Vatkaa seosta kunnes sokeri on liuennut. Lisää osa jauhoista ja vatkaa. Lisää pehmeä voi sekoittaen. Lisää loput jauhot ja vaivaa tasaiseksi, niin että irtoaa käsistä. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Kauli taikina suorakaiteen malliseksi levyksi. Tee täyte niin, että sekoitat kanelin ja sokerin huoneen lämpöiseen voihin. Levitä täyte pullalevyn pinnalle. Kääri rullalle ja leikkaa n. 5 cm:n paloiksi. Asettele palat pystyyn voideltuun vuokaan väljästi. Anna kohota liinan alla ja voitele sitten munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 175 asteisessa uunissa n. 30 min. Kumoa lämpimänä ja jäähdytä liinan alla.



VEGAANINEN BOSTONKAKKU
Taikina:

2,5 dl kasvimaitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
6-8 dl vehnäjauhoja
0,75 dl rypsiöljyä

Täyte:
75 g sulatettua vegaanista margariinia
3 rkl fariinisokeria
2 tl kanelia

Voiteluun:
2-3 rkl vettä
2-3 tl sokeria

Koristele raesokerilla

Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi. Kaada se isoon kulhoon ja liuota siihen hiiva. Lisää nesteeseen sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suurin osa vehnäjauhoista. Lisää öljy ja alusta taikinaksi. Vaivaa noin viisi minuuttia tai niin, että kadet ovat taas puhtaat, eli taikina ei tartu enää kasiin. Lisää jauhoja vähitellen, ettei jauhoja tule liikaa ja pullista ei tule kovia.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
Nosta taikina jauhotetulla alustalle ja vaivaa se kiinteäksi. Kauli taikinasta suorakulmion muotoinen levy. Sekoita huoneenlämpöiseen margariiniin fariinisokeri ja kaneli. Levitä seos taikinalevyn päälle.
Rullaa taikina pitkältä sivulta alkaen pötköksi. Leikkaa pötkö noin 5cm paloiksi. Laita palat leikkauspinta ylöspäin margariinilla voideltuun irtopohjavuokaan ja anna kohota vielä noin puoli tuntia. Voitele sokerivesi seoksella ja lisää raesokeri.
Paista bostonkakkua 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti