sunnuntai 4. lokakuuta 2020

VÄRIKÄS KASVISSOSEKEITTO

- Lokakuu.
- Meinasitko pitää lihattoman?
- Niin. Onkohan lihaton lokakuu enää niin sanotusti voimissaan?
- No, ehkä siitä ei enää niin paljoa uutisoida, mutta eiköhän sitä kannata pitää. Ainakin kokeilla. 
- Jos olisin ensi viikon kasvissyöjä.
- Viikon?
- No aluksi.
- Tähän aikaan vuodesta on kyllä kivaa, että kotimaiset vihannekset alkaa olla komeimmillaan. Ja niissä on ihan uusia värejä.
- No ne lilat perunat oli kyllä erikoisia.
- Pitäisikö tehdä lilaa kasvissosekeittoa, koska meillä olisi liloja perunoita ja värikkäitä porkkanoita ja sitä lilaa kukkakaaliakin. 


VEGAANIN VÄRIKÄS KASVISSOSEKEITTO

5 dl vettä 
250 g lilaa perunaa
250 g lilaa kukkakaalia
200g lilaa porkkanaa
1 punasipuli
1 dl kaurakermaa
suolaa
pippuria

koristeeksi kukkia

Kuori ja paloittele vihannekset. Lisää keitinveteen suola ja aloita porkkanoiden kypsentämisellä. Anna keittyä noin 5 min ja lisää perunat. Anna keittyä nyt 10 min ja lisää kukkakaali ja sipuli sekä pippuri. Anna keittyä noin 15 min ja tarkista, että vihannekset ovat kypsiä. 
Soseita sauvasekoittimella ja lisää kaurakerma. Tarkista maku. Raasta keiton päälle kukkakaalia ja lisää kukkakoristeet. 

HUOM! Keitto kannattaa syödä saman päivään aikana, koska mikäli jätät keittoa seuraavalle päivälle saattaa värielämys nousta makuelämyksen edelle.


KASVISSOSEKEITTO SYKSYN VÄREISSÄ

5dl vettä 
300g perunaa (lila lajike)
200g porkkanaa (lila)
250g kukkakaalia(lila)
1kpl punasipuli
1dl ruokakermaa
1tl mustapippuria
1tl Himalaja-suolaa


Pinnalle:

Kinkkusuikaleita
Lehtipersiljaa


Aloitetaan kuorimalla juurekset ja pilkkomalla ne vähän pienemmiksi (nopeuttaa keittoaikaa). Lisää vesi kattilaan suolan kaveriksi ja laita liedelle lämpenemään. Kun vesi alkaa kuplimaan nakkaa aluksi sekaan porkkanat ja keittele viitisen minuuttia. Tällä välin irroita kukkakaalista pienempiä nuppuja ja pilko sipuli.  Seuraavaksi nakkaa sekaan perunat ja anna kiehua vartin verran. Kun juurekset alkavat näyttää hieman pehmenemisen merkkejä lisää lopuksi kukkakaali ja sipuli. Keittele vielä kymmenisen minuuttia, niin että kaikki ainekset on pehmenneet. Lisää vielä mustapippuri ja ruokakerma, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarjoile esim. kinkkusuikaleiden tai rapean pekonisilpun kera. Älä unohda persiljaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti