sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

BEEF JERKY JA JUURESSIPSIT (Airfryer)

Hankimme jokin aika sitten airfyerin. Emme kuitenkaan ole ihan kamalasti laitetta käyttänyt, joten päätimme ottaa ihan asiaksi tehdä tämän viikon reseptin pöhöttimellä. Päätimme molemmat valmistaa jotain naposteltavaa, joten tulimme siihen tulokseen, että kokeilemme juuressipsejä ja beef jerkyä. No tuumasta toimeen ja pöhöttelemään. 
- No, et kyllä kirjoita pöhöttimeen!
- Meni jo!
 

BEEF JERKY


-600g naudan paahtopaistia
-1dl soijaa
-2rkl tummaa siirappia
-3kpl valkosipulinkynsiä
-1kpl punainen chili
-1rkl savupaprikaa
-2rkl rouhittua mustapippuria
-1rkl chilikastiketta (Poppamies Habanero)
 
Tällä erää siis tarjolla hieman erilainen resepti. Tässä siis allekirjoittaneelle ihan neitseellinen beef jerky kokeilu. Tässä on koitettu yhdistellä perinteistä uuneilua sekä Airfryerin tuomaa trendikkyyttä. Mutta aloitetaan..
 
Ensimmäiseksi kannattaa laittaa naudanliha muutamaksi tunniksi pakkaseen, koska myöhemmin voimme huomata sen helpottavan huomattavasti lihan leikkaamista tasapaksuiksi siivuiksi.
 
Tällä välin voimmekin valmistaa lihalle makoisan marinadin. Aloitetaan pilkkomalla valkosipuli sekä chili pieneksi silpuksi ja ne voidaan laittaa kulhoon odottamaan jatkoa. Tämän jälkeen lisäillään kulhoon vielä soija, siirappi, kuivat aineet sekä oman maun mukaan chilisoossia. Ylimääräistä suolaa ei tarvita, koska soijassa sitä on jo riittämiin. Laita jääkaappiin odottamaan lihoja.

Kun liha on sopivan kohmeessa, otetaan se pakkasesta ja aletaan heti leikkamaan suht ohuita n. 6-8mm pakuisia siivuja esim. fileerausveitsi toimi tässä mainiosti. Sitten lisää lihaviipaleet marinadikastikkeen sekaan hyvin jokapuolelta valellen, jotta maku tulee tasaisesti ympäri lihoja ja laita jääkaappiin yön yöli, mielellään ihan vuorokaudeksi marinoitumaan.

Päivä 2.

Ota täyteläisesti marinoituneet lihat jääkaapista ja nostele tasaisesti talouspaperin päälle. Tässä vaiheessa on tärkeä saada lihat mahdollisimman kuiviksi marinadista. Laita toinen kerros talouspaperia lihojen päälle ja painele hyvin ylimääräinen neste pois lihoista.

Sitten alkaakin mielenkiintoisin työvaihe, eli lihat pitäisi saada mahtumaan Airfryeriin, niin että ne mahdollisimman vähän koskettavat toisiaan (alla oma taidonnäyte lihahimmelistä). Itsellä oli käytössä Airfryer lisäosia, jossa parissa tasossa ritilöitä sekä varraskepit. Näistä eri tyyleistä kannattaa etsiä tietoa intternetistä, mitkä nyt omaan uuniin sopivat. Voit myös koittaa tehdä nämä perinteisesti uunissa ritilän päällä, mutta siitä ei sen enempää tässä.

Summasummaarum eli kuivata lihoja Airfryerissa n. 2,5h 80asteessa, availe luukkua n. puolen tunnin välein, jotta ylimääräinen kosteus pääsee välillä pihalle. Nauti heti ja vakuumipakkaa loput (jos jotain näistä nyt jää jäljellä).JUURESSIPSIT
lanttu
porkkana
peruna (Annabelle)
palsternakka
punajuuri
0,5dl öljyä
suolaa

Olen viehättynyt ajatukseen, että pystyisimme tekemään sipsejä helposti itse. Sipsit onnistui lopulta hyvin, mutta ei voi kieltää, etteikö pari ensimmäistä erää ollut nahkeita ja palaneita samaan aikaan. Katsoimme monta sipsireseptiä, eikä mikään valmisresepti osunut suoranaisesti maaliin. Niinpä sama asia kannattaa huomata tässäkin. Tee ensin siis pieniä eriä, jotta huomaat mikä teho omalla laitteellasi on hyvä. Mutta aloitetaan.
Kuori juurekset ja leikkaa ne mandoliinilla ohuen ohuiksi. Oma mandoliini oli ehdottoman huono tähän hommaan, kun terä ei ollut säädettävissä, mutta lopulta tein tarpeeksi ohuet siivut vanhanaikaisen raastimen siivutusosalla. Kannattaa kaikki vihannekset pitää omina erinään, jotta kypsennysvaiheessa palsternakka ei pala, kun lanttu on vielä nahkea. Laita kaikki vihannessiivut sitten eri kippoihin veteen ja jääkaappiin yön yli, jotta tärkkelys lähtee irti. 
Aamun valjetessa kuivaa sipsit. Tämä kanattaa tehdä ihan pyyhkeen välissä kevyesti sipsejä painelleen (paitsi punajuuri kannattaa kuivata paperilla). Sudi kuivatut vihannekset öljyllä ja nosta ensimmäinen erä laitteeseen. Ensimmäinen erä kannattaa olla tosiaan aika pieni, että tiedät mikä sinun laitteesi vaatii kypsennysajaksi. Seuraavat erät voivat sitten olla isompia. Sipsejä kannattaa laittaa uuniin kerralla enemmän, sillä sipsit menevät kasaan melko paljon. 
Meidän laitteella kypsennysaika oli 140ºc 15-17min. Kurkkaa 10min jälkeen.
Huom: Mikäli sipsi on nahkea ja palanut lisää paistoaikaa, mutta pudota asteita.
Nosta sipsit kulhoon ja suolaa ne. Voit myös lisätä paprikamaustetta halutessasi. Polkkatukkanaisen ehdoton lemppari oli punajuuri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti