On
taas se aika vuodesta. Illat pimenee ja ruotsalaiset sapsilaulut
raikaa. On aika syödä niitä rapuja. Kasvissyöjälle rapujuhlat aiheuttaa
omanlaista ahdistusta. Mitä kasvissyöjä syö rapujuhlissa vai keskittyykö
kasvissyöjä vain snapseihin? Mielummin ei. Etnisistä kauposta on
mahdollista saada vegaania rapuja sekä ainakin joistain Vegekaupoista
(kaikissa ei ole). Mikäli vegerapuja ei ole tarjolla, on mahdollista
kävellä hyvälle hevi-osastolle ja hankkia Latva-artisokkia. Nämä ovat
miljoona kertaa parempi vaihtoehto, kuin herneenpalot, joita jossain on
taannoin ehdotettu. Latva-artisokassa on enemmän rapumaista tunnelmaa,
kun näpertämistä on enemmän ja artisokan sydän on todella herkullista.
Latva-artisokka on myös juhlallisemi verrattuna palkoherneisiin, joita
on mukava nautiskella ihan normaalina kesäpäivänä. Toisaalta; tähän
aikaan vuodesta on palkoherneitä hieman hankala jo saada.
Jotta pysymme blogimme konseptissa, teemme toki myös oikeiden rapujen reseptin Jenkkiksen tyyliin.
LATVA-ARTISOKKA
Yksi
latva-artisokka on yksi annos. Tällä hetkellä kaupoissa on aika pieniä
artisokkia, joten katso koko hieman sen mukaan määrä suunnilleen nyrkki
vastaa yhtä annosta. Ota myös huomioon, että latva-artisokka on tuoreena painava ja kiinteä, sen paksut lehdet ovat
tiukasti suljetut. Latva-artisokkien väri vaihtelee vihertävän ruskeasta
violettiin vivahtavaan. Artisokkaa voi tarjoilla muuten samalla tavalla leivän kanssa, kuin rapujakin.
4 annosta
4 latva-artisokkaa
n. 5 l vettä
5 tl suolaa
1 sitruuna viipaleina
Lisäksi
50 g kasvirasvaa sulatettuna
3 tl sitruunamehua
Taita latva-artisokan varsi irti.
Keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä 20-30 minuuttia. Lisää
halutessasi keitinveteen sitruunaa, väri pysyy kirkkaamman vihreänä.
Tarkista kypsyys kanta-osasta esimerkiksi hammastikulla. Valuta kypsät
artisokat ylösalaisin.
Syö artisokan suomut yksi kerrallan siten,
että kastat ensin tyviosan sitruunavoihin ja vedät herkullisen sisuksen
hampaidesi välistä suuhusi.
Kun olet syönyt kaikki lehdet, jäljelle
jää latva-artisokan pohja. Poista sen pinnalta karvainen osa (tätä ei
syödä) ja pääset syömään herkullisen pohjan.
RAVUT
Syksyyn
kuuluu meillä mökkeily ja ravustus. Mökillä onkin lähellä hyvä vesistö,
josta tänä vuonna saatiin narrattua kymmenkunta saksiniekkaa. Alla
oleva rapumäärä on yksi tai kaksi annosta, vähän riippuen syöjästä.
12 kpl täplärapuja
2 ruukkua tilliä
3 l vettä
1 dl merisuolaa
2 sokeria palasokeria
Iske
vedet suht iso kokoseen kattilaan ja tee yhdestä tillistä nippu ja
laita tillinippu ja merisuola keitinveteen. Pesaise tässä välissä
rapuset, jollet ole vielä niitä siistinyt. Tämä siis siksi, kun olemme
elävien ötökäöiden kanssa tekemiseissä. Sitten ku vesi poreilee
kuumuuttaan niin polttomurhaa rapuset kiehuvaan veteen ja anna niiden
olla siellä kymmenisen minuuttia. Kun pirunpunaiset saksiniekat ovat
kypsiä, niin laita ne kylmään veteen kattilaan ja antaa olla yön yli
jääkaapissa. Ota rapuset tillivedestä ja lappaa tarjontinvadille ja
koristele lopuilla tilleillä. Kossun ja rapuveitsen voimalla uuteen
päivään! 5/5.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti