sunnuntai 1. syyskuuta 2019

RAPUJUHLAT JA KASVISSYÖJÄ

On taas se aika vuodesta. Illat pimenee ja ruotsalaiset sapsilaulut raikaa. On aika syödä niitä rapuja. Kasvissyöjälle rapujuhlat aiheuttaa omanlaista ahdistusta. Mitä kasvissyöjä syö rapujuhlissa vai keskittyykö kasvissyöjä vain snapseihin? Mielummin ei. Etnisistä kauposta on mahdollista saada vegaania rapuja sekä ainakin joistain Vegekaupoista (kaikissa ei ole). Mikäli vegerapuja ei ole tarjolla, on mahdollista kävellä hyvälle hevi-osastolle ja hankkia Latva-artisokkia. Nämä ovat miljoona kertaa parempi vaihtoehto, kuin herneenpalot, joita jossain on taannoin ehdotettu. Latva-artisokassa on enemmän rapumaista tunnelmaa, kun näpertämistä on enemmän ja artisokan sydän on todella herkullista. Latva-artisokka on myös juhlallisemi verrattuna palkoherneisiin, joita on mukava nautiskella ihan normaalina kesäpäivänä. Toisaalta; tähän aikaan vuodesta on palkoherneitä hieman hankala jo saada. 
Jotta pysymme blogimme konseptissa, teemme toki myös oikeiden rapujen reseptin Jenkkiksen tyyliin. 

LATVA-ARTISOKKA
Yksi latva-artisokka on yksi annos. Tällä hetkellä kaupoissa on aika pieniä artisokkia, joten katso koko hieman sen mukaan määrä suunnilleen nyrkki vastaa yhtä annosta. Ota myös huomioon, että latva-artisokka on tuoreena painava ja kiinteä, sen paksut lehdet ovat tiukasti suljetut. Latva-artisokkien väri vaihtelee vihertävän ruskeasta violettiin vivahtavaan. Artisokkaa voi tarjoilla muuten samalla tavalla leivän kanssa, kuin rapujakin.

4 annosta

4 latva-artisokkaa
n. 5 l vettä
5 tl suolaa

1 sitruuna viipaleina
 

Lisäksi

50 g kasvirasvaa sulatettuna

3 tl sitruunamehua


Taita latva-artisokan varsi irti.
Keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä 20-30 minuuttia. Lisää halutessasi keitinveteen sitruunaa, väri pysyy kirkkaamman vihreänä. Tarkista kypsyys kanta-osasta esimerkiksi hammastikulla. Valuta kypsät artisokat ylösalaisin.
Syö artisokan suomut yksi kerrallan siten, että kastat ensin tyviosan sitruunavoihin ja vedät herkullisen sisuksen hampaidesi välistä suuhusi.
Kun olet syönyt kaikki lehdet, jäljelle jää latva-artisokan pohja. Poista sen pinnalta karvainen osa (tätä ei syödä) ja pääset syömään herkullisen pohjan.RAVUT 

Syksyyn kuuluu meillä mökkeily ja ravustus. Mökillä onkin lähellä hyvä vesistö, josta tänä vuonna saatiin narrattua kymmenkunta saksiniekkaa. Alla oleva rapumäärä on yksi tai kaksi annosta, vähän riippuen syöjästä. 


12 kpl täplärapuja
2 ruukkua tilliä
3 l vettä
1 dl merisuolaa
2 sokeria palasokeriaIske vedet suht iso kokoseen kattilaan ja tee yhdestä tillistä nippu ja laita tillinippu ja merisuola keitinveteen. Pesaise tässä välissä rapuset, jollet ole vielä niitä siistinyt. Tämä siis siksi, kun olemme elävien ötökäöiden kanssa tekemiseissä. Sitten ku vesi poreilee kuumuuttaan niin polttomurhaa rapuset kiehuvaan veteen ja anna niiden olla siellä kymmenisen minuuttia. Kun pirunpunaiset saksiniekat ovat kypsiä, niin laita ne kylmään veteen kattilaan ja antaa olla yön yli jääkaapissa. Ota rapuset tillivedestä ja lappaa tarjontinvadille ja koristele lopuilla tilleillä. Kossun ja rapuveitsen voimalla uuteen päivään! 5/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti