torstai 6. joulukuuta 2018

ITSENÄISYYSPÄIVÄN KLASSIKKO

En ole koskaan aikaisemmin tehnyt karjalanpataa, koska luulin, että sen tekeminen olisi jotenkin vaikeaa. Tämän ensimmäisen karjalanpatani jälkeen aloitan kyllä vielä enemmän tekemään erilaisia patoja. Itsenäisyyspäivän reseptinä suomalaisin pata ikinä. 

1 paketti HälsansKök fileesuikaleita pakasteesta
3 porkkanaa
3 sipulia
20 kokonaista mustapippuria
3 laakerinlehteä
1 rkl öljyä
1 tl valkopippuria
2 tl suolaa
n. 7 dl vettäLeikkaa ja kuutioi porkkanat ja sipulit. Lisää vesi pataan ja mausta valkopippurilla, suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä.  Lisää fileesuikaleet, porkkana ja sipuli. Käännä pata muutaman kerran sekaisin. Uuniin 175 astetta ja 2h uunissa. Ja herkuttelemaan.

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!
-Polkkatukkanainen

______________________________________________________________
Itsenäisyyspäivän herkkuun tarvitset:

-800g karjalanpaistilihaa
-2kpl isoa sipulia (tai 3 pientä)
-3 kpl porkkanoita
-1tl suolaa
-15kpl maustepippureita
-1kpl laakerinlehti..ja näillä opeilla onnistut varmasti:

Tällä kertaa juhlan kunniaksi suunnittelin valmistusprosessin hieman pidemmän kaavan kautta.

Eli aloita homma ruskistamalla lihoihin nätti pinta. Laita uunin nuppi kaakkoon (300 astetta) ja
levittele paistilihat uunipellille (käytä leivinpaperia, lihoista lähtee aikalailla nestettä) ja laita kuumaan uuniin n. 8-10 minuutiksi ruskistumaan. Kun ovat saaneet kivasti väriä pintaan, ulosta pelti ja laske uunin lämpötila n. 100 asteeseen. Uunin jäähtyminen ottaa aikansa, joten se väli on hyvä käyttää sipulin ja porkkanan silpomiseen. Leikkaa molemmista noin kynnen levyistä kuutiota. Tämän jälkeen kaiva esiin jemmoistasi noitapata ja nakkele lihat, porkkanat, sipulit ja mausteet sikinsokin sisään. Kruunaa komeus lopuksi kuumalla vedellä (itse oikaisin tässä kiehauttamalla vedenkeittimellä), niin että lihat juuri peittyvät. Tämän jälkeen kansi päälle ja uuniin muhimaan. Koska metodina on matala lämpötila (n.100 astetta), niin valmistuminen ottaa oman aikansa n. 5-6h. Matalan lämmön ja pitkän haudutusajan kanssa saat takuu mureaa lihaa. Jos olet kuitenkin hätähousu, niin voit laittaa uunin 200 asteeseen jolloin valmistusaika puolittuu.


-Hyvää 100+1v. itsenäisyyspäivää toivottaa Jenkkakahvamies!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti