sunnuntai 24. marraskuuta 2019

CHILI *** CARNIVAL

- Marraskuu ja lonkerokeliä on jatkunut jo viikko tolkulla. Mistä löytäisi valoa tähän synkkyyteen?
- Miten olisi joku eksoottinen ruoka?
- Aivot jäässä tässä loska säässä.. työt painaa ja aika kortilla.
- No nyt on Jenkkis kyllä runotuulella. No miten olis arkinen mutta meksikolaishenkinen chili sin carnival?
- Mitäs se on? Vege karnevaali?
- Ei! Kun sin on vegaaninen ja con on liha!
- Käy, eipä ole tullut aikoihin tätä opiskelija herkkua tehtyä. Sin Citystä tulee kyllä ihan muut kun veget mieleen..
- No höh sun kanssas. Olen aina ajatellut chili con carnen todella lihaisana ruokana, siksi mä en ole sitä varmaan koskaan tehnyt.

Chili con carne


400 g naudanjauheliha
1 kpl sipuli
4 kpl valkosipulinkynsiä
1 kpl punainen paprika
3 kpl chilejä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kidneypapuja
1 kpl lihafondi
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
1 tl oreganoa
1 rkl tomaattipyree



Aloita silppuamalla sipulit ja laita pannu kuumenemaan. Kuullota sipulit ja nakkaa jauheliha sekaan ruskistumaan. Kun liha on ottanut kivasti väriä, lisää sekaan suola, sokeri, juustokumina, paprika ja oregaano ja tomaatti pyree. Laske lämpöä keskitasolle ja sötköttele vielä muutaman minuutin ajan, että maut imeytyvät napsakahti lihan kylkeen. Siirrä pannu syrjään ja nosta noitapata (tai hätätapauksessa myös parus isohko kattila käy) valmiiksi lämmenneelle levylle. Kaada tomaattimurska ja pavut mehuineen pataan. Tällä välin on aikaa pilkkoa paprika sekä äkkipikaisempi serkkunsa chili (jos ja kun haluat tujumpaa niin laita siemenineen päivineen). Kun valmista, nakkaa pataan lihafondin ja jauhelihmössön kanssa. Anna hautua hiljalleen vähintään 20min (jos sudennälkä), mutta parhaan makujen harmonian saat kun annat muhia aromipesämäisesti tunnin. Tarjoile riisin tai pastan kera.




Chili sin carne


225 g kaurajauhista (Eloveena Muru)
1 kpl sipuli
4 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl punainen paprika
3 kpl chilejä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk papusekoitusta
1 tlk kikherneitä
1 kpl kasvisfondi
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl savupaprikaa
2 rkl tomaattipyree
2 dl vettä
Paistamiseen öljyä 




Kaikkihan aloitetaan silppuamalla ja kuullottamalla sipuli pannulla öljyssä. Lisää valkosipuli ja tomaattipyree. Pilko chili ja paprika ja ota sitten iso kattila tai pata (noitapata, niin kuin Jenkkis sanoo), ja lisää kaikki muut aineet (pavut ja kikherneet mehuineen) pataan/kattilaan. Kun kaurajauhis ja sipuli on valmis lisätään nämäkin pataan mukaan. Hauduttele hiljalleen ja lisäile vettä tarpeen vaatiessa. Pata on noin puolessa tunnissa valmis. Tarjoillaan riisin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti