tiistai 3. joulukuuta 2019

JUUSTOA SOHVAHIIRILLE

Joulukuu on alkanut. Tuntuu, ettei olisi pitkääkään aikaa siitä, kun paisteltiin muurikkapizzaa vielä mökillä. Vaikka meillä ei vielä ihan kamalan montaa yhteistä joulua ole ollut Jenkkiksen kanssa, niin yksi perinne meillä jo on. Pieni hetki, jolloin valot sammutetaan, laitetaan youtubesta takkatuli televisioon ja bluetooth kaiuttimesta hieman jatsahtavaa joulumusiikkia taustalle. Sitten vaan sohvan nurkkaan juomaan viiniä ja syömään juustoja. Paljon erilaisia juustoja. 
Juttelimme joulusta muutamia viikkoja sitten, ja kerroin että olen joskus tehnyt itse juustoa ja se voisi olla hauska juttu myös jouluna jos vain ehtii tekemään. Ja aina kunnon juustohiirelle juusto maistuukin. Jopa niin paljon, että päätimme kokeilla juuston valmistusta jo aikaisemmin. 
Minä kokeilin ensimmäistä kertaa vegaanijuuston valmistusta ja voi kuinka hyvää siitä tulikaan! Ja helposti, vaikka alkuun resepti näyttikin hieman hankalalta. Tämä on taas niitä reseptejä, jotka pitää vaan tehdä niin tajuaa miten helppoa se todella on. 
Jenkkis päätti kokeilla ensimmäistä kertaa ylipäätään juustonvalmistusta ja sitä leipäjuustoa teemme jouluna myös aivan varmasti! Vaikkakaan Jenkkis ei ihan arvostanut omaa vaivannäköään mielestäni tarpeeksi. Ohje on kuitenkin helppo vaikka aikaahan se hieman vie. Toisaalta olen huomannut, että kaikki maidon kanssa tekeminen vie aina oman aikansa.


JENKKIKSEN LEIPÄJUUSTO
Poikkeuksellisesti ei aineskuvaa, koska maidon ja suolan kuvaaminen tuntuu hölmöltä.


4 l täysmaitoa
1 rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta

Mittaa maito ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kädenlämpöiseksi eli noin 36-asteiseksi.
Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Peitä kattila kannella ja anna maidon juoksettua lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia. (Itse vein juuston lämpenevään saunaan). Tässä kohtaa todennäköisesti haluat maistaa juustoa ja se on ihan ok. niin minäkin maistoin. Se oli vain suolaisen ja lämpimän maidon makuista. Nam nam.
Kun aika on kulunut leikkaa hyytyneeseen juustomassaan ristiviiltoja veitsellä. Anna heran erottua juustomassasta vielä noin 10 minuuttia.
Vuoraa iso siivilä kastellulla, puhtaalla harsokankaalla. Nostele juustomassa sen päälle. Painele juustomassaa kevyesti, jotta hera irtoaa massasta. Taita harsokankaan reunat juuston päälle ja painele vielä kevyesti heraa pois. Nosta siivilä kulhon päälle ja siirrä juusto jääkaappiin valumaan yöksi. Lisää päälle hyvin kevyt paino. Kulho kerää valuvan heran.
Kumoa hyvin valutettu juusto reunalliseen, laakeaan uunivuokaan, jonka vetoisuus on noin 2 litraa.
Nosta juusto paistumaan 275-asteisen uunin yläosaan. Paistoaika on noin 30 minuuttia. Jos juusto saa tummia pilkkuja nopeasti, alenna lämpö 250-asteeseen ja jatka paistamista, kunnes juusto on valmista.
Anna juuston jäähtyä ja leikkaa se paloiksi. 22h tuntia... Teen tätä jatkossa joka perjantai.




VEGAANI MOZZARELLA



100 g cashew-pähkinöitä
1,5 tl valkoviinietikkaa

2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl suolaa
2 dl vettä
3 rkl tapioka-tärkkelystä (esim. Prisma)


+ suolavettä (5dl vettä 1 tl suolaa)


Keitä
cashew-pähkinöitä 10 min niin, että ne juuri ja juuri peittyvät vedellä. (Keittovesi on eri vettä, kun ohjeen vesi). Kaada loppu keittovesi pois pähkinöistä ja mittaa pähkinät, etikka, ravintohiiva, suola ja vesi (nyt siis uutta vettä, jotta tiedämme oikean määrän) korkeaan astiaan ja soseuta seos sauvasekottimella.
Lisää tapioka-tärkkelys ja soseuta lisää. Tarkista maku ja suolaisuus.
Kaada ja kaavi massa pinnoitettuun pieneen kattilaan. Paista kuumalla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja kaapien nuolijalla, kunnes sinulla on melko kiinteä ja tasainen juustopallo. 

Valmista kylmä suolavesi. Kun juustopallo on hieman jäähtynyt, irrota siitä käsin palasia ja muotoile ne haluamasi kokoisiksi palloiksi. Laske pallot suolaveteen hetkeksi tekeytymään. Pienet pallot ovat nopeammin valmiita kuin isot. Säilytä kylmässä peitettynä, jottei juuston pinta kuivu. Juuston leikkautuvuus paranee sen jäähtyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti