sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

DUMPLINGS

- Ollaan puhuttu tästä aikaisemminkin, mutta kaikki höyrytettävä on todella muodikasta. 
- Jep. Kauppoihin on tullut nyt niitä höyrytyskoreja jo ihan Prismaankin ja niiden kanssa dumplineja. 
- Juu. Oletko koskaan syönyt niitä?
- En. Ja mitä eroa niillä on pelmemien kanssa?
- En mä tiedä. Tai mitä eroa on pelmenillä ja raviolilla?
- En tiedä. Olisko taikina tai valmistusmuoto, kun eikö pelmenit keitetä ja dumplingit höyrytetä ja ravioli on pastaa, mutta muuten aika sama? Entä myky?
- No, tuon monologin aikaa selvitin ihan herra googlen avulla, että dumplings on yleisnimitys täytetyille taikinanyyteille. Eli mutkat suoriksi, kaikki edellä mainittu menee dumplings nimen alle, mutta en itse lähtisi kuitenkaan sekoittelemaan italiassa tai venäjällä asiaa.
- Okei, no en ehkä minäkään. Mutta mites? Maistuisiko herralle höyrytetty taikinanyytti?
- Miksipä ei. Ei tässä vielä niin nälkä ole. Näyttää nimittäin siltä, että saattaa vaatia hieman näpertämistä. 


DUMPLING taikina
n.30 kpl

6 dl Vehnäjauhoja
n. 2,5 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää vettä puolen desin erissä samalla sekoittaen. Kone on tähän touhuun paras vaihtoehto, mutta käsinkin veivaaminen tuottaa tulosta. Kun taikina alkaa pysyä koossa vaivaa sitä muutama minuutti lisää. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.
Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä se pötköksi (30 cm) ja jaa noin 30 palaan. Pyöritä palat palloiksi, nosta jauhotetulle leivinpaperille ja peittele kevyesti kelmulla. Kauli palat pyöreiksi (ø 10 cm). Jos ladot pohjat päällekkäin, laita jokaiseen väliin pala leivinpaperia, jotta pohjat eivät tartu toisiinsa kiinni. Yritä kaulita taikina mahdollisimman ohueksi. 



VEGAANINEN TÄYTE

n. 1 kg varhaiskaalia
2 kevätsipulia
2 porkkanaa
1 chili
275 g  vegejauhista
1 kasvisfondue
1 rkl hoi-sin kastiketta
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl valkosipuli jauhetta
1 rkl riisiviinietikkaa

Aloita leikkaamalla varhaiskaali ja kevätsipuli. Kuori porkkana ja tee joko kuorimaveitseelä ohuita lastuja ja leikkaa ne vielä veitsellä ohiksi suikaleiksi. Tämä homma onnistuu suoraan julienne-veitsellä. Lisää tilkka vettä pannulle niin, että pohja peittyy ohuelti. Kun vesi kiehuu, lisää porkkana pannulle hetkeksi itsekseen, että se hieman pehmenee. Lisää sitten kaali ja kevätsipuli. Kun kasvikset alkavat pehmetä, lisää mausteet ja vegejauhis. Lisää sitten hoi-sin-kastike ja riisiviinietikka. Sekoita kaikki pannulla yhteen. 
Sitten lakaakin täyttäminen. Muotoja on dumplinien täytölle, monia ja jokainen tekee omanlaisensa, mutta tässä on yksi ohje kuoren rypyttämiselle. 



Kun olet täyttänyt dumplingit, niin ota joko oikea bampuinen höyrytyskori tai höyrykattila esiin. Me teimme ihan normaalilla hourukattilalla omamme. Lisää kattilanpohjalle vettä niin, että kori tai kattila ei osu veteen, mutta vettä saa olla reilusti. Suolaa vesi, reilusti. Toinen huomioitava asia on, että mikäli teet kattilalla ja kattilanpohjassa on alueita, joissa ei ole reikiä niin laita dumplinit reikien päälle. Dumplingit jäävät muuten kiinni kattilaan. 
Höyrytä 10 min ja nauti heti teriakikastikkeessa dippaillen. 


LIHATÄYTE
-300g naudan jauhelihaa
-300g varhaiskaalia
-2kpl kevätsipulia
-1kpl punainen chili
-1kpl kananmuna
-1rkl Hoisin-kastiketta
-1rkl riisiviinietikkaa
-1tl suolaa
-1tl inkivääriä
-1tl korianteria
-1tl persiljaa

OHJE

Aloitetllaan homma preppaamalla vihannekset. Kaali suikaloidaan keskikokoiseksi ja sipulin ja chilin voi viipaloida reiluiksi renkaiksi. Tämän jälkeen paistinpannulla tilkka vettä ja kaali hetkeksi pehmenemään. Kun kaali on hieman pehmennyt niin nakkaa sekana sipulit ja chili. Anna hautua 10 min kannen alla. Siirrä kaalit ja psipulit reunoille lisää joukkoon jauheliha paistumaan. Kun jauheliha on saanut hieman väriä, lisää joukkoon kuivat mausteet. Kieputtele jauheliha kypsäksi ja kruunaa täyte lopussa vielä hoisin kastikkeella.

Sitten täytä dumpligsit haluamallasi tavalla. kts. video yllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti