- Jep. Kauppoihin on tullut nyt niitä höyrytyskoreja jo ihan Prismaankin ja niiden kanssa dumplineja.
- Juu. Oletko koskaan syönyt niitä?
- En. Ja mitä eroa niillä on pelmemien kanssa?
- En mä tiedä. Tai mitä eroa on pelmenillä ja raviolilla?
- En tiedä. Olisko taikina tai valmistusmuoto, kun eikö pelmenit keitetä ja dumplingit höyrytetä ja ravioli on pastaa, mutta muuten aika sama? Entä myky?
- No, tuon monologin aikaa selvitin ihan herra googlen avulla, että dumplings on yleisnimitys täytetyille taikinanyyteille. Eli mutkat suoriksi, kaikki edellä mainittu menee dumplings nimen alle, mutta en itse lähtisi kuitenkaan sekoittelemaan italiassa tai venäjällä asiaa.
- Okei, no en ehkä minäkään. Mutta mites? Maistuisiko herralle höyrytetty taikinanyytti?
- Miksipä ei. Ei tässä vielä niin nälkä ole. Näyttää nimittäin siltä, että saattaa vaatia hieman näpertämistä.
DUMPLING taikina
n.30 kpl
6 dl Vehnäjauhoja
n. 2,5 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa
Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää vettä puolen desin erissä samalla sekoittaen. Kone on tähän touhuun paras vaihtoehto, mutta käsinkin veivaaminen tuottaa tulosta. Kun taikina alkaa pysyä koossa vaivaa sitä muutama minuutti lisää. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.
Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä se pötköksi (30 cm) ja jaa noin 30 palaan. Pyöritä palat palloiksi, nosta jauhotetulle leivinpaperille ja peittele kevyesti kelmulla. Kauli palat pyöreiksi (ø 10 cm). Jos ladot pohjat päällekkäin, laita jokaiseen väliin pala leivinpaperia, jotta pohjat eivät tartu toisiinsa kiinni. Yritä kaulita taikina mahdollisimman ohueksi.
VEGAANINEN TÄYTE
n. 1 kg varhaiskaalia
2 kevätsipulia
2 porkkanaa
1 chili
275 g vegejauhista
1 kasvisfondue
1 rkl hoi-sin kastiketta
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl valkosipuli jauhetta
1 rkl riisiviinietikkaa
Aloita leikkaamalla varhaiskaali ja kevätsipuli. Kuori porkkana ja tee joko kuorimaveitseelä ohuita lastuja ja leikkaa ne vielä veitsellä ohiksi suikaleiksi. Tämä homma onnistuu suoraan julienne-veitsellä. Lisää tilkka vettä pannulle niin, että pohja peittyy ohuelti. Kun vesi kiehuu, lisää porkkana pannulle hetkeksi itsekseen, että se hieman pehmenee. Lisää sitten kaali ja kevätsipuli. Kun kasvikset alkavat pehmetä, lisää mausteet ja vegejauhis. Lisää sitten hoi-sin-kastike ja riisiviinietikka. Sekoita kaikki pannulla yhteen.
Sitten lakaakin täyttäminen. Muotoja on dumplinien täytölle, monia ja jokainen tekee omanlaisensa, mutta tässä on yksi ohje kuoren rypyttämiselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti