sunnuntai 29. marraskuuta 2020

ESPANJALAINEN MUNAKAS

- Tehdäänkö aamupalaksi espanjalainen munakas?
- Ai sellainen, jonka voi syödä pisin liettä, koska se munakas on korkea ja kääntäminen... No hankalaa...
- Kääntää sen sillai lautasella.
- Niin, mutta kun olen kerran kokeillut. Lapion sen munakkaan sitten suoraan roskikseen. 
- No jos vaikka nyt onnistuttaisi?
- Voidaan toki kokeilla, mutta onko meille blogiin varastossa sitten mitään juttua?
- Et taida olla kovin luottavaisin mielin?
- No, jos ei testaa nii ei voi onnistua.

ESPANJALAINEN MUNAKAS

0,5dl öljyä
500g perunoita (kiinteä)
5kpl kananmunia
1kpl keltasipuli
4kpl valkosipulinkynsiä
1kpl chili (vihreä)
1tl mustapippuria
1tl suolaa

Aloita öljyn kaatamisella pannulle. Kuori ja viipaloi sitten perunat ohuiksi viipaleiksi (voit käyttää apuna esim. mandoliinia, ei se soitin!). Lisää laakealle paistinpannulle öljy ja nakkaa perunaviipaleet mukaan kypsymään. Kuullotteluun menee n. 20minuuttia, joten sillä välin on aikaa leikata sipuli reiluiksi suikaleiksi ja silpulta valkosipulit ja chili. Kun perunat ovat olleet noin. vartin kypsymässä, listää joukkoon kuullottumaan sipulit, chili, suola sekä pippuri. Vatkaa seuraavaksi kevyesti munien rakenne rikki ja lisää peruna-sipuli setin päälle, niin että munakasmassa levittäytyy tasaisesti pannun pohjalle saakka. Laske lämpöä miedommalle ja laita kansi päälle, jotta munakas alkaa hyytymään pinnalta. n. 5min jälkeen on aika kiepsauttaa munakas ympäri ja paistaa vielä hetki toiselta puolelta. Tämä onnistuu parhaiten klassisella lautaskikalla, jossa laitetaan lautanen nurinpäin pannulla ja kumotaan munakas lautaselle ja valutetaan takaisin pannulle. 

VINKKI! Käännettäessä munakasta kannattaa mitoittaa kääntölautanen niin, että se ei mene paistinpannun reunojen yli. Ideaali olisi, että kääntölautanen olisi paistinpannun pohjan kokoinen. Kun lautanen on paistinpannun reunoja hieman pienempi on kääntäminen varmempi ja luiskahduksia sattuu vähemän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti