sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

KESÄKÄÄRYLEET

Olemme varmasti aikaisemminkin keskustelleet siitä, että kaikki kääritty on todella hyvää. Mietitääs hetki: sushi, kebab, kääretorttu..
- Kirjoita myös herkkusienet pekoniin käärittynä.. 
... herkkusienet pekoniin käärittynä, tortillat, kaalikääryleet ja tietenkin kesäkääryleet. Kesäkääryleillä on sama hienous, kuin tortilloilla. Pieniä kuppeja pitkin pöytää ja jokainen saa laittaa omaan rullaansa mitä haluaa. Tai, no ainakin ajatuksena. Niin kuin tiedämme, eipä tällaisena aikana ketään koskaan näe.Tällä kertaa ei varsinaista reseptiä tarkkoine mittoineen tule, vaan ehkä enemmän ajatuksia siitä mitä sinne rullan sisälle voisi laittaa.

VEGAANIN KESÄRULLA
Täyte 1:

Riisipaperia
Avocadoa
Tofua 
Lime
Paprikaa
Kurkkua
Porkkanaa
Riisinuudelia
Jääsalaattia
Korianteria


Täyte 2:

Riisipaperia
Kiivi 
Paprikaa
Kurkkua
Porkkanaa
Riisinuudelia
Jääsalaattia
Korianteria
Thai basilikaa
Hunajaa

Leikkaa täytteet ohuiksi suikaleiksi. Julienne veitsi/leikkuri on porkkanan leikkaamiseen todella hyvä. Veitsitaituri leikkaa veitsellä ja kukapa sitä kieltää, että jos haluat vaikka raastinta käyttää kovien kasvisten pienentämiseen. Pointtina kuitenkin on vain tehdä sen verran pientä palaa, että rullan saa etuhampailla syötyä. Kun olet viipaloinut avokadon ota lime ja purista mehut limen päälle. Tämä estää avocadon tummumista ja antaa toki samalla hyvää makua.
Rullan täyttö on todella helppoa. Ota isolle lautaselle lämmintä vettä ja upota yksi riisipaperi veteen. Anna riisipaperin pehmetä ja nosta paperi sitten omalle laitaselle täytettäväksi. Huomioitavaa on, että riisipaperi on läpinäkyvää ja voit tehdä hienoja kuvioita rulliin täytteellä. Mikäli kaluat kauniin pinnan rullan päälle, tulee vihannekset (mitkä haluat rullaan päälle), laittaa nyt ensimmäisenä riisipaperille. Kun olet laittanut täytteet mitä haluat, taita ensin rullan sivut keskelle ja pyöräytä rulla sitten alhaalta ylös. Harjoitus tekee mestarin. Dippaa ja nautiskele hyvässä korona seurassa... Eli yksin. (Ehkä kaverin kanssa vielä jonain päivänä.)
MERELLISET KESÄRULLAT


Täyte 1:

-riisipaperia
-1pkt riisinuudeleita
-100g kurkkua
-1kpl porkkana
-100g jäävuorisalaattia
-1kpl chili
-korianteria
-thai basilikaa
-150g katkarapujaTäyte 2:

-riisipaperia
-1pkt riisinuudeleita
-100g kurkkua
-1kpl porkkana
-100g jäävuorisalaattia
-1kpl chili
-korianteria
-thai basilikaa
-100g graavikirjolohta
-2kpl valkosipulinkynsiä
-1rkl seesamöljyä


Kesäkääryleiden valmistus on mukavaa pikku näpertelyä. Ota ensitöiksesi katkaravut pakkasesta sulamaan huoneenlämpöön. Sen jälkeen valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, itse en käyttänyt tällä erää maustepussia, vaan lisäsin ainoastaan hieman suolaa joukkoon. Sitten voidaankin valmistella kasvikset. Leikkaa porkkana sekä kurkku mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Pese salaatti ja revi suhteellisen pieneksi. Leikkaa chilistä ohuita renkaita ja pilko valkosipulinkynnet mahdollisimman pieneksi muruksi. Leikkaa lopuksi graavilohisiivuja vähän pienemmäksi.

Ota laakea lautanen ja laske siihen hanasta lämmintä vettä. Liota riisipaperia noin minuutin verran, kunnes on pehmennyt. Laita tasaiselle alustalle ja lisää valitsemasi täytteet riisipaperin päälle. Kietaise lopuksi tahmea riisipaperi täytteiden ympärille ja nauti esim. soija kastikkeen tai jonkin itämaisen soosin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti