sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

TÄYTETYT PYÖRYKÄT TOMAATTIKASTIKKEESSA

Sain hyvän syyn ostaa taas erikoisolutta, kun keksin laittaa sitä karitsapyöryköitten joukkoon. Eikä Polkkatukkatukkanaisella ollut mitään sanottavaa. Laitoin sitä reseptiin vielä sen verran vähän, että menetys ei ole suuri. Oluen ja rosmariinin yhdistelmä toi pulliin vielä kivan pääsiäisen tunnelman, onhan rosmariini pääsiäisen kuumin sesonki mauste.


Täytetyt karitsapyörykät tomaattikastikkeessa



400 g karitsan jauhelihaa
1 kpl sipuli
1 dl korppujauhoja
0,5dl rosmariini olutta (Stadin panimo)
2 prk tomaattimurskaa (1 maustamaton, 1 chili)
1 kananmuna
n. 100g Koskenlaskijaa (Viherpippuri)
2 tl persilja
1 tl mustapippuri
1 tl suola
3 kynttä valkosipulia



Tylsähkösti aloitetaan homma kättelyssä ainaisella pahalla, eli sipulin paloittelulla (halutessasi freesaa hetki sipuleita, itse laitoin raakana). Seuraavaksi asetellaan jauheliha, korppujauho, muna, ölppä, sipuli ja mausteet keskenään kulhoon ja vaivaa kiinteäksi massaksi.
Veivauksen jälkeen leikkaa Koskenlaskijasta n. 16-20kpl kuutioita.
Ota knööli jauhelihamassaa ja pyörittele se juustokuution ympärille. Toista kunnes juustokuutiot hupenevat nollaan.

Ota valurautapata esille ja pistä pata levylle hiljaiselle lämmölle (2/6) ja kippaa tomaattimurskat pataan. Tiputtele pyörittelemäsi pyörykät tomaattimurskan sekaan niin että ne peittyvät. Lopuksi kansi päälle ja padan porista 2-2,5h miedolla lämmöllä ja keittele loppuvaiheessa pastaa lisukkeeksi.




-JKM



Jenkkakahvamiehen ehdoton bravuuri on nämä täytetyt pyörykät. JKM on jutellut näistä ihan seurustelumme alusta saakka ja samalla sadatellut, että olen kasvissyöjä. Oli mukavaa seurata Jenkkistä elementissään tekemässä bravuriaan ja hymy korvissa juomassa sitä rosmariini olutta. 
Oli myös itse mukava päästä kokeilemaan reseptiä. Normaalin soijarouheen sijaan oli myös mukava kokeilla lihan korvikkeena Kauramurua. Pyöryköistä tulikin yllättävän kiinteitä. Vaikka pelkäsin, että pyörykät hajoavat tomaattikastikkeessa, niin kuin aikaisemmin kokeilemani soijarouhepyörykät. 


Täytetyt kauramurupyörykät tomaattikastikkeessa




225 g Elovenan Kaurajauhis Murua
2 munaa
1 pss sipulikeittoa
noin 70g mustaa koskenlaskijaa
2 tlk hyvää tomaattimurskaa (Mutti)



Sekoita Muru, munat ja sipulikeitto massaksi. Sekoita hyvin ja anna turvota. Anna turvota ainakin 20 min. 
Leikkaa Koskenlaskija pieniksi kuutioiksi. Siis oikeasti aika pieniksi. Itse leikkasin sitten kuitenkin hieman liian suuriksi eikä pullista tullut ihan hirvittävän sieviä. Enemmän sellaisen italialaisen äidin pyöryköitä tuli näistä. Mammamia vaan!
Testaa nyt taikinan koostumus. Puristele massa vielä tässä kohtaa kiinteäksi. Taikinaa pystyy säätämään maidolla tai korppujauhoilla tilanteen mukaan. Massan kiinteys, kun nojautuu kananmuniin ja niiden kokoon. 
Pyörittele pyörykät niin, että koskenlaskijanoppa jää pyörykän sisälle. Pyöräytin pyörykät nopeasti todella kuumalla pannulla, jotta saan pinnan kiinni eikä pyörykät hajoa. Soijarouheella tämä vaihe on vältämätön, mutta kauramurulla huomasin, ettei pelkoni ollut aiheellinen vaan pyörykät voi nostaa raakana tomaattimurskaan.
Tässä kohtaa on aika nostaa noitapata esille ja kaataa tomaattimurskat pataan. Nosta lämpö ensin korkeaksi ja laske se (1/6), kun tomaattimurska kuplii. Nosta pyörykät pataan ja laita kansi päälle. Hauduttele tunti. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti