sunnuntai 29. syyskuuta 2019

KAALIKÄÄRYLEET

-Aamulla töihin lähtiessä sai kaivaa jo skrapan takakontista. Saa taas odotella 9kk seuraavaa hellepäivää.
-Totta turiset. Aika syksy on jo. Kohta saa alkaa kaivaa tunkkia varastosta. Tehdäänkö jotain ruokaa?
-Hmm.. oisko vihdoin se aika?
-Jaa minkä?
-No, mitähän reseptiä tässä on siirrelty ja vatvottu lähes koko Vegeslihan tähän astisen elinkaaren?
-Aaa.. niitä kaalikääryleitä?
-No, juurikin niitä!
-Saamasi pitää!
-Kaalikäärykeet sopii myös muuten hyvin Lihattoman lokakuun alkuun. Kassikko syksyresepti.



KAALIKÄÄRYLEET (Perinteinen versio)



*Koska käärikääryleet on hieman työläitä, niin tässä kaalinlehdet otettiin yhteiskäyttöön ja sisälmykset sitten omina variaatioinaan.

Käärinliina:

-1 iso keräkaali (käärylekaali)
-vettä ja suolaa


Kaalin keittäminen:
Koverra kaalista kova kantaosa pois terävällä veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa, suolalla maustetussa vedessä. Kaalia keittettäessä lehdet alkavat irtoilla nätisti kun ne pehmenevät. Lehtien irroittamiseen on hyvä apuväline pihdit.

Täyte:
-1 sipuli
-400g jauhelihaa
-pieni nippu tuoretta timjamia
-1tl suolaa
-1tl mustapippuria
-1/2tl valkopippuria
-3dl vettä
-1dl puuroriisiä (raaka)
-1dl kaalin keitinlientä
-5dl silputtua kaalin ydintä
-1dl ruokakermaa
-2kpl kananmunia
-2rkl siirappia
-25g voita




Täytteen valmistus:

Keitä riisiä n. 20min (tai pussin lisäkeriisi ohjeen mukaan). Tällä välin, pilko sipuli ja jäljelle jäänyt kaalin ydinosa. Kuullota nopeasti sipuli pannulla. Kumoa sipulit isoon astiaan ja lisää jauheliha, munat, kerma, silputtu kaali, keitinvesi, mausteet ja riisi kun on kypsää. Sekoita huolella vaalenpunaiseksi massaksi. Ota yksi kaalinlehti ja laita sen koosta riippuen 2-3rkl täytettä lehdelle, kääri rullalle ja asettele uunivuokaan. Kun olet saanut tämän urakan pakettiin, ota kossu pakkasesta. Tämän jälkeen voit avata siirappi pullon ja pullasuditella vastakäärittyjen kääryleiden pinnan. Iske vielä iso köntsä voita jokaisen kääryleen päälle ja iske komeus uuniin, n. tunniksi 180 asteeseen. Tarjoile valmiit mollukat puolukkasurvoksen kera.


KAALILÄÄRYLEET SOIJAROUHEELLA
(Noin 10 kpl)


Lisäkeriisi
(Yksi annos)

1 dl puuroriisiä
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio

Lisää riisit ja murennettu kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä riisiä noin 20 min. Riisi imee itseensä veden, joten muista hämmennellä.

Soijarouhetäyte

loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl tummaa soijarouhetta
1 kasvis-annosfondi
1 tl paprikajauhetta
rouhittua mustapippuria
suolaa
jauhettua valkopippuria
3 dl vettä
0,5 dl korppujauhoa
1 dl kaurakermaa
pieni nippu timjamia
noin 3 dl silputtua kaalia

Kaalikääryleiden pinnalle:

loraus siirappia
muutama voi nokare



Kaalin keittäminen:
Koverra kaalista kova kantaosa pois terävällä veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa, suolalla maustetussa vedessä. Kaalia keittettäessä lehdet alkavat irtoilla nätisti kun ne pehmenevät. Lehtien irroittamiseen on hyvä apuväline pihdit. 

Täyte:
Kuullota kuorittu, pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää joukkoon mausteet, kasvisfondi sekä soijarouhe. Lisää pannulle vielä noin 3 dl vettä, ja anna sen kiehua parin minuutin ajan imeytyen soijarouheeseen. Lisää joukkoon vielä halutessasi pieneksi silputtu kaalin sisäosa (noin 3 dl on hyvä määrä).
Sekoita valmis lisäkeriisi soijarouhe-seokseen. Lisää korppujauho sekä timjami ja sekoita seos tasaiseksi massaksi. Tarkista seoksen maku ja lisää tarvittaessa lisää mausteita.

Kaalikääryleiden rullaaminen:
Ohenna kaalinlehden paksua ja kovaa tyviosaa pienellä veitsellä leikaten. Lusikoi kullekkin lehdelle noin pari-kolme ruokalusikallista täytettä. Taittele ja rullaa lehdet tiukoiksi kääryleiksi ja asettele ne vieriviereen uunivuokaan sauma alaspäin. Voitele kaalikääryleiden pinnalle sirappia sekä ripottele pinnalle muutama voinokare. Paista kaalikääryleitä 180 asteisessa uunissa n. tunnin ajan tai kunnes kaalikääryleiden pinta on kauniin ruskea. Tarjoile kaalikääryleet puolukoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti