sunnuntai 3. tammikuuta 2021

KUINKA PUDOTIMME PAINOA NOIN 10-VUOTIAAN LAPSEN VERRAN

Vuosi 2020 jää muistoihin aika lailla erilaisena vuotena mitä sen alkujaan oli moni varmasti suunnitellut. Aloitetaan vuosi siis hieman erilaisella blogitekstillä. Vuosi on ollut rankka varmasti kaikille. Mekin olemme joutuneet sopeutumaan uusiin tilanteisiin nopeasti niin, kuin varmasti jokainen lukijakin.  Onko vuosi sitten antanut mitään vai onko se vain ottanut pois? No, meiltä lähti ainakin yli 30kg painoa pois korona vuoden aikana. Miten? Katsotaan.
Todettakoon tässä vaiheessa myös, ettei teksti ole kaupallinen yhteistyö vaan tulemme esittelemään vain asioita mikä on toiminut meillä.POLKKATUKKANAINEN -22.4kg
 
Olen koko aikuisikäni ollut, no "isoluinen", enkä varsinaisesti ole asiaa kamalasti miettinyt. Painoa on tullut tasaisesti ja välillä paino lähtee vähän pois ja tulee taas tuplana takaisin. En varsinaisesti sairasta ylipainon aiheuttamia tauteja, mutta selän kunto alkoi olla vuoden 2019 lopulla todella heikko. Jenkkakahvamies sanoi vuoden 2019 lopulla, että hänen on pakko alkaa laihduttaa ihan oman hyvinvointinsa vuoksi - "Ja niin alat muuten sinäkin". Alkuun ajattelin, että jos 8kg lähtee olen ihan tyytyväinen, enhän ollut ajatellut, että oikeasti pudottaisin painoa vaan ajattelelin olla vain hyvä tyttöystävä. Suurimmillaan painonpudotukseni on ollut varmaan 12kg, joka tosiaan on myöhemmin palautunut korkojen kanssa. Vuosi vaihtui ja olin jotenkin ihan hukassa. Olen aikoinaan ollut erilaisilla ihme dieteillä, mutta tiesin, että minun oli pakko laskea kalorit. Onneksi aika nopeasti löysin puhelimeen apin, jota ilman en olisi tässä tuloksessa, kuin mitä nyt olen. FatSecret -sovellus on ollut minun suurin avain tulokseeni. Sovelluksen avulla huomasin mikä ruokailussani on pilalla ja mihin on tehtävä muutos. 
 
Minun harhaluuloni oman ruokavaliooni oli se, että syön liikaa hiilihytraatteja ja liian vähän proteiinia. Sovellus näytti kuitenkin toisin. Todellisuudessa söin liian vähän hiilareita ja aivan todella paljon liikaa rasvaa. Rasvan määrä järkytti minut ensimmäisenä. Tiedän, että tässä kohtaa joku pyöräyttää silmiään ja kommentoi miten vähähiilihytraattinen ruokavalio on muuttanut heidän elämänsä. Hieno homma, mutta minä en halunnut kieltää itseltääni hiilareita jo pelkästään sen vuoksi, että en halunnut tehdä kerralla niin suuria muutoksia ruokavaliooni.
Huomasin pian, että kasvisruokavaliossa rasvaa kertyy nopeasti. Joskus tuntuu, että osassa tuotteissa rasvaa on posketon määrä. En ollut aikaisemmin juurikaan kiinnittänyt huomiota ruokien ravintosisältöihin, mutta jossain kohtaa, kun osti vaikka innoissaan jonkin uutuustuotteen ja mietti, että rasvaa on tuotteessa 19.5g/100g niin mietti, että maistaako uutuustuotetta ja jää nälkäiseksi vai syökö kunnolla vähärasvaisempaa. Ruokatottumukset alkoivat muuttua. 

Oma laihdutukseni perustui usein saman ruoan suömiseen. Se teki jotenkin turvallisen olon minulle, kun tiesin, että on ok syödä tietty määrä tiettyä asiaa. Tässä yhdeltä päivältä syömäni ruoat ja määrät. Aamupala ja lounas on minulla minulla ollut lähes koko vuoden samanlainen. Se on nopea tehdä ja se maistuu hyvälle. Päivän ruokavaliossa on varmasti virheitä ja taas joku pyöräyttää silmiään siitä, ettei jossain kohtaa päivässä voi syödä tietyllä tapaa, mutta en ole ammattilainen ja minulla tämä on toiminut.

PÄIVÄN RUOKA

Aamupala
200g rasvatonta jugurttia
20g kaurahiutaleita
30g pensasmustikkaa pakasteesta
10g chia siemeniä
Maitokahvi

Lounas
100g jäävuorisalaattia
50g rasvatonta raejuustoa
50g tofukuutiot thai spiced
50g miniluulutomaattia
70g kurkkua
1 keitetty kananmuna
20g siipikastiketta

Päivällinen
250g itsetehtyjä lohkoperunoita
10g oliiviöljyä (perunoihin)
10g siipikastiketta
2 quorn fileetä paistettuna
1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Iltapala
2 kanamunaa valmistettuna mikrossa
50g rasvatonta raejuustoa

No koenko itseni onnistuneeksi? En. Nälkä kasvoi syödessä niin kuvainnollisesti kuin kirjaimmellisestikin. On toki mukavaa, että kaapissa on vaatteita, jotka ei ole ahtaita ja olen löytänyt jopa niin isoja vaatteita kaapista ettei niitä ole mielekästä käyttää, mutta kun ennen oli hieman vaikeuksia saada kalorit täyteen (ettei ole säästöliekillä) niin nykyään on pakko jo jarrutella. Paino ei ole juurikaan muuttunut myöskään kesäloman jälkeen. Eli määrä voisi olla esimerkiksi -30 kiloa helposti. Mikä sitten on tämän hetkinen ongelma? Olemme enemmän herkutelleet, kun illat ovat pimenneet ja olen merkannut vain arvion sovellukseen joka on saattanut heittää ilmeisen paljon. En siis osaa syödä vielä vuodenkaan jälkeen oikein. 
Miten se selkä sitten? No, fysioterapian ja toki painonpudotuksen avulla on noidannuolet pysyneet kurissa.

Lihava kasvissyöjä kuulostaa myyttiseltä taruhahmolta, mutta on todellisempi, kun Ilkka Lipsasen kirjan tarinat. Nyt on kuitenkin hyvä jatkaa siitä mihin jäätiin ja palata ruotuun jouluherkuttelun jälkeen. Tuntuu muuten todella hassulle, että vaikka otinkin joulun aikaan muutaman kilon takaisin, niin en vieläkään käsitä, kuinka paljon painoa on tullut lopulta pudotettua. Joulukilot ei varsinaisesti ahdista, kun pohjalla on pudotusta niin paljon, mutta se pöhöttynyt olo... Onko minusta todella tuntunut tältä kokoajan vuosia? Koska tällä hetkellä tästä fiiliksestä haluan vaan pois.

Onko minulla antaa sitten vinkkejä muille laihduttajille? Tsemppiä! Eipä oikein muuta. Jokaisen on löydettävä itselleen sopiva keino. Minulle toimii FatSecret, koska minun ei tarvitse varsinaisesti luopua mistään. Jollekin toimii taas vaikka liikunnan lisääminen hurjasti tai vaikka nettivalmennus, jota en taa itselleni koe sopivaksi omaan elämääni. Minulle kyse on kuitenkin elämänmuutoksesta loppupeleissä, ja olen huomannut, että pienet askeleet vie paljon pidemmälle, kuin suuret harppaukset. 


JENKKAKAHVAMIES -10.3kg

Story of my life: Parikymppiseksi asti olin melkoinen kuikelo, kiitos liikuntaa rakastavan luonteeni. Mutta opiskeluaikoina harrastusten jääminen pois arsenaalista ja erilaiset paheet tunkivat ruokavaliooni. Tuolloin vielä homma pysyi kurissa kiitos opiskelijanuoren niukan budjetin ja jatkuvan kituuttamisen. No sitten opiskelun jälkeen hypättiin nopeasti työelämän pyörteisiin ja siinä vieraalla paikkakunnalle. Pian olikin vakiduuni plakkarissa ja rahat alkoivat riittää ylläpitämään tuhdimpaa ruokavaliota. Tuolloin ei paljon tullut kiinnitettyä huomioita, mitä suuhunsa tunki. Mutta koska liikkuminen oli jäänyt murto-osaan siitä mitä aikoinaan ravasi, niin eihän se combo vaan toimi. Eikä kauaakaan, kun lukemat vaa'alla alkoivat kasvamaan. Parikymmentä kiloa extraa pariin vuoteen alkoi näkymään pian myös jaksamisessani ja silloin tapahtui ns. ensimmäinen heräämiseni. Kaveri sai houkuteltua minut mukaani uusien harrastusten pariin. Rupesin käymään salilla ja sulkapallossa. Salitreeni itsessään ei kauheasti painoa pudottanut, mutta kaljamaha alkoi siirtyä yläkropan lihaksiksi. Tätä iloa kesti noin vuoden, tuli kesäloma ja seuraavana syksynä liikuntasetelit oli käytetty ja salikortti jäi hommaamatta. Tuon jälkeen en ole kuntosalille jalallani astunut, mutta onneksi sulkapallo säilyi vielä vuosia viikottaisessa elämässä.

Toinen herääminen tapahtui tammikuussa 2014 jolloin päätin kokeilla perinteistä syö vähemmän kuluta enemmän metodia, jonka ajattelin olevan pommin varma tapa laihtua. Löysin netistä kalorilaskuri softan, johon orjallisesti kirjasin kaikki syömiseni ja 6kk:n aikana onnistuinkin laihtumaan vajaat 14kg. Tätä ennen olin koittanut ihmedieettejä kaalikuureista mehudieetteihin, saavuttamatta pidempi aikaista lopputulosta, aina oli tullut nopeasti läski takaisin. Tällä kertaa kutienkin säännöllinen ruokavalio toimi ja tulokset pysyivät vuoden päivät, kunnes taas mieli synkistyi ja itsekuri petti. Painoa alkoi pikku hiljaa kertymään takaisin.

Kolmas laihis yritys starttasi (yllätys yllätys) vuodenvaihteessa 2016-17, jolloin kaverin tuloksista innostuneena aloitin karppaamisen. Olin pitänyt Atkinssia kaltaiselleni hiilarihiirelle liian raadollisena, mutta tällä kertaa päätin katsoa tämän kortin. Puolen vuoden aikana sain jälleen tiputettua reilut 10kg pois. Karppaaminen vaatii aika paljon perehtymistä, sillä todella monet ns. perus ruoka-aineet on ns. kiellettyjen listalla. Onnistuin kuitenkin pitämään mielestäni mielekkään ruokavalion mm. kasvisten avulla. Vaikka lihansyöjä olenkin, niin en ole mikään raatopuritanisti, kasvisruoka voi olla erittäin hyvää. Mutta kuten pelkäsinkin tämä tapa vaatii rajun pitkäaikaisen elämäntapa muutoksen, joten kilot alkoivat palautua nopeasti takaisin syksyn aikana. Ja jälleen oltiin aikalailla lähtöpisteessä.

Neljäs eli nykyinen yritys lähti jo enemmän terveydellisistä syistä. Loppusyksystä 2019 allekirjoittaneella alkoi olemaan vakavia selkäongelmia ja verenpainekin oli päässyt koholle. Jotakin oli tehtävä, ettei ihan rappiolle pääse. Vuodenvaihteessa alkoi nykyinen laihis ja vaihtoehdoksi valikoitui aikaisemmin selkeästi parhaimman ja pitkälle kantavimman tuloksen eli "syö vähemmän kuin kulutat" dietti ja tässä apuna toimi FatSecret-sovellus. Eli alusta saakka merkattiin kaikki päivän syömiset kalorilaskuriin ja pidettiin siitä kiinni. Hommaan tuli keväällä pieni takapakki, koska selkäni äityi niin pahaksi, että jouduin selkäleikkaukseen, joka tarkoitti samalla puolen vuoden liikunta kieltoa, eli laihis piti hoitaa pelkän ruokavalion avulla. Myöskään koronapandemia ei ainakaan kasvattanut intoa ulkona liikkumiseen. Mutta summasummaarum homma alkoi toimia ja kesään mennessä tulos oli n. -9kg, tämän jälkeen olen pyrkinyt ja onnistunut pitämään painoni pudottamassani tavoitteessa. Ensi vuonna uusi tavoite, kun saa toivottavasti yhdistettyä liikunnan mukaan harjoitteluun.

Yksi iso askel oli se, että kotiin löytyi uusi keittiövaaka, joka onkin ollut ahkerassa käytössä viimeisen vuoden aikana. Toisin kuin Polkkiksella, minulla ei ole ollut mitään must have rutiinia, vaan olen koittanut syödä mahdollisimman monipuolisesti, tietysti kalorimäärien rajoissa. Tästä johtuu, että erilaiset kevyt tuotteet ovat vaivihkaa uineet jääkaappiini, kuten Oivariini on vaihtunut pysyvästi Lättaan ja monet muut maitotuotteet ovat vaihtuneet kevyempiin. Myös ainainen herkkuni, meetvursti on lähes tyystin jäänyt kaupan hyllylle. Myös olen koittanut lisätä ruokavaliooni enemmän keittoruokia, joiden olen huomannut olevan täyttäviä ja vähäkalorisia. Eräs suosikeistani on erittäin maukas Tom Yam keitto.

Tänä vuonna lupaan ottaa liikunnan suurempaan rooliin laihtumiseni tueksi kohti uutta tavoite painoa. Alkuvuodesta blogikin tulee seuraamaan ainakin reseptien merkeissä taisteluamme ihraa vastaan, joten donitsi tahi sipsi reseptejä tuskin kannattaa alkuvuoden aikana odottaa.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että yhdessä tekeminen ja toisen tukeminen on todella tärkeää laihduttamisessa, siitä saa motivaatiota ja saa jaksamaan eteenpäin. Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti