sunnuntai 10. tammikuuta 2021

PINAATTIKEITTO

Aloitetaan tämä vuosi hieman kevyemmin ja terveellisemmin. Moni, kun on meidän lisäksi tehnyt tämän saman lupauksen vuoden vaihteessa. Olemme huomanneet, että syömme aivan liian vähän keittoja. Keitot ylipäätään on täyttäviä ja vähäkalorisia ruokia. Vaikkakaan aina keittolounas ei pidä nälkää loitolla ihan kamalan pitkään.
Tiesitkö muuten, että pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan, mutta tiesittekö sitä, että pinaatissa on rautaa yhtä paljon kuin kaikissa vihreissä vihanneksissa keskimäärin? Onko se sitten hyvä vai huono asia? No, pinaatti on kuitenkin ihan huippu hyvää ja sitä tulee käytettyä aivan liian vähän. Niinpä päätimme aloittaa tämän vuoden reseptit hieman kevyemmin ja pinaatilla. 

VEGAANINEN PINAATTIKEITTO TUOREESTA PINAATISTA
200 g tuoretta pinaattia
7,5 dl barista käyttöön tarkoitettua kauramaitoa
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
 
Ryöppää pinaatit suuressa määrässä vettä. Keitä pinaatteja noin 3 min kiehuvassa vedessä ja kaada sitten vesi pois. Lisää 6 dl kauramaitoa pinaattien joukkoon kattilaan ja keitä noin 5 min. Lisää suola ja pippuri. Ota sitten sauvasekoitin tai blenderi ja aja keitto sileäksi. Mikäli teet keiton blenderillä, kaada keitto takaisin kattilaan. Sekoita vehnäjauho loppuun määrään kauramaitoa. Jauho suurustaa keiton ja tekee siitä paksumman. Kaada maito-jauhoseos ohuena nauhana keittoon. Keitä nyt keittoa vielä vajaa 10 minuuttia. 

PERINTEINEN PINAATTIKEITTO


-150g pinaattia (pakaste)
-0,75dl vehnäjauhoja
-50g voita
-1tl suolaa
-1tl sokeria
-ripaus mustapippuria
-ripaus valkopippuria



Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan jauhot kokoajan sekoittaen. Pyörittele tahnaa kattilassa n. minuutin verran ja ala hiljalleen lisätä maitoa kattilaan, aluksi pari desiä, että saat voijauhoseoksen hyvin liukenemaan maitoon. Jatka tästä lisäilyä 3 desin erissä, kunnes olet saanut litran mahtumaan kattilaan. Kiehauta neste juuri kiehuvaksi ja lisää sekaan jäiset pinaatit sekä sokeri ettö ripsaus valkopippuria. Kiehauta keitto uudelleen ja kun pinta alkaa jälleen porista, laske levyn lämpöä ja anna kiehua pikku hiljaa sekoitellen n. viitisen minuuttia. Lopuksi nosta keitto pois liedeltä ja lisää sekaan suola ja ripaus mustapippuria. Nauti ehdottomasti keitettyjen kananmunan puolikkaiden kanssa! Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti