maanantai 25. tammikuuta 2021

VALKUAISMUNAKAS

Olemme tosiaan hieman keventäneet ruokavaliotamme. Suurena apuna tässä on ollut Fatsecret-applikaatio. Olemme molemmat huomanneet, että saamme liiallisesti rasvaa ruokavalioomme ja olemmekin kiinnittäneet siihen erityistä huomiota. Syömme molemmat kananmunaa ja niitä kuluukin meillä nykyään paljon. Tiesittekö, että kananmunassa on ~65 kcal ja pelkässä valkuaisessa vain 14 kcal. Valkuaisessa on myös paljon proteiinia (yli 10g/100g), joten se pitää nälän hyvin loitolla. Toisaalta aina ei keltuaistakaan kannata pois jättää, sillä Omega-3 vitamiinia (38.8 mg/100g) A-vitamiinia (245 IU/100g). Peikkona keltuaisessa taitaa kyllä olla tuo kolesteroolin määrä, jota löytyy 210 mg / 100g, joka sitten ylittääkin hieman päiväsuosituksen. Eipä silti, pääsääntöisesti syömme kyllä kananmunat yleensä kokonaan ja nautimme pelkästään valkuaisia silloin, kun tiedämme varmasti, että saamme vietyä keltuaiset Polkkisen vanhempien koiralle, jonka turkki kiiltää myös keltuaisten ansiosta, joten mitään ei tarvitse heittää pois. 
Onneksi valkuaista pystyy ostamaan nykyään ihan kaupasta, joten mitään ei mene hukkaan. (Ja koirakin saa muuta syötävää). 


VALKUAISMUNAKAS


250 g valkuaista
200 g paprikaa (punainen ja keltainen)
150g kesäkurpitsaa
60 g sipulia
60 g pinaattia (pakaste)
suolaa
mustapippuria
 
Mikäli omaat hyvän paistinpannun, pystyt paistamaan munakkaan ilman rasvaa. Kuutioi vihannekset pieniksi ja lisää ne lämpimälle pannulle. Älä pidä pannua täysillä, vaan jossain keskilämmöllä niin, että saat vihannekset pehmeiksi. Tarvittaessa voit lisätä pannulle myös hieman vettä, jos vihannekset meinaavat jäädä kiinni. Mausta snadisti suolalla ja mustapippurilla. Lisää sitten sulatettu pinaatti kasarille. Nosta lämpö huippuunsa ja odota hetki ja lisää valkuainen pannulle vihannesten päälle. Laske lämpö sitten minimiin ja nakkaa kansi pannulle. Mikäli sinulla ei ole kantta, ufoile foliosta kansi pannulle. Kypsennä munakasta kannen alla noin 4 min. Tämä ei ole kellontarkkaa, joten kannattaakin kurkkailla munakasta kannen alle parin minuutin jälkeen.

Koko munakas 197 kcal. Tästä syö helposti kaksi, joten yksi annos jää alle 100 kcal.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti