sunnuntai 21. helmikuuta 2021

BORSSIKEITTO

Laskiaisen pullamaratoonin jälkeen, on hyvä taas palata niin sanottuun ruotuun. Tällä kertaa talviklassikkona tunnetun hernekeiton sijaan, vähän tuulahduksia itärajan takaa. Lautasella siis perinteinen venäläinen herkku nimittäin borssikeitto, joka toimii erinomaisesti juuri kylmien talvipäivien lämmikkeenä ja hyvänä vastapainona kermaisille pullille. 
- Kevyttä ja hyvää, kolmen päivän "borssikuurilla" vyötäröltäkin kaikkosi puolisentoista kiloa.

BORSSIKEITTO

-2l vettä
-1kpl lihaliemikuutio (fondi)
-300g naudanlihaa
-400g punajuuria
-400g valkokaalia
-175g porkkanaa
-150g palsternakka 
-5kpl valkosipulinkynttä
-1kpl punasipuli
-1tl suolaa
-1tl mustapippuria
-1tl timjamia
-1tl persiljaa
-2kpl laakerinlehteä
-300g naudan paistisuikaleita
-0,5dl valkoviinietikkaa

Päälle:
-1prk smetanaa
-lehtipersiljaa koristeeksi pinnalle

Vaiheet:

Tässä reseptissä on jonniin verran käden töitä luvassa, jos ei omista monitoimikonetta - joten kädet valmiina. Jos on monitoimikone, niin skippaa vaiheeseen.. X.

Ellet siis omista hommaa helpottavia vempaimia, niin aloitellaan käsipelin kaalin suikaloimisella. Sen jälkeen kuoritaan vihannekset ja raastetaan ne isoon astiaan. Lopuksi tehdään temput sekä valko- että punasipulille.. (voi korvata myös keltasipulilla).

Nyt kun alkaa tarveaineet olemaan kuosissa, niin otetaan iso kattila liedelle ja sekaan reilu köntsä voita. Aikansa tiristyään heitä sekaan lihat ottamaan väriä, parin minuutin jälkeen nakkaa sekaan sipulit, kuullota hetki ja siirrä syrjään.

Lisää tarvittaessa hieman rasvaa ja kuullota vuorostaan suikaloidut vihannekset hieman pehmeiksi kattilassa. Tämän jälkeen lisää kattilaan pari litraa vettä ja odota että keitto alkaa kiehumaan. Tämän jälkeen laske lämpöä, lisää sekaan fondi, laakerinlehdet sekä liha-sipuliseos. Sitten vain kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä reilun tunnin ajan. Lisää lopuksi timjami, persilja sekä pippuri ja kaada joukkoon valkoviinietikka. Mausta lopuksi suolalla makusi mukaan.

Sitten vain talvipäivän ratoksi kauho lämmintä soppaa lautaselle ja nakkaa iso nokare smetanaa pinnalle persilja kaverinaan ja nauttimaan paukku pakkasista!



MAUKAS VEGAANINEN BORSSIKEITTO
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 pkt esikeitettyjä punajuuria
500g valkokaalia
1 porkkana
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
1 rkl kuivattua timjamia
1,5 tl suolaa
3 laakerin lehti
6 kokonaista mustapippuria
tuoretta tilliä
1rkl omenaviinietikkaa vettä
 

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja silppua myös valkosipuli. Raasta punajuuri, porkkana ja kaali raastimella.
Kuullota kasviksia hetki pannulla öljyssä. Lisää ruokalusikallinen jauhoja kuullotettujen kasvisten sekaan ja pyöräyttele niin, että jauhot häviää kasvisten joukkoon. Siirrä kuullotetut kasvikset pataan (itse siis tykkään tehdä keitot padassa) ja lisää mausteet myös raasteen päälle. Lisää myös omenaviinietikka. Lisää lopuksi vettä niin, että keiton ainekset peittyvät. Keitä keskilämmöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti