sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

BOWL JA SEITANIA PESU TEKNIIKALLA

- Siis mitä sä nyt teet?
- Pesen vehnäjauhoja.
- Miksi?
- Teen tästä kanaa.
- No, sen mä haluan nähdä!
- Herra on hyvä ja istuu sitten alas.
Sillon, kun minusta tuli kasvissyöjä ei ollut kaupoissa kolmea vaihtoehtoa kasvispyöryköitä saatikka jotain mikä näyttäisi tai kebabille tai kanalle. Seitan muotoutuu moneksi. Nykyään saa helposti käsiinsä gluteeni- ja kikhernejauhoja, josta on helppo seitan pyöräyttää, mutta ennen oli erilailla. Kaivoinkin vanhan reseptikirjan esiin ja rupesin pesemään taas vehnäjauhoja, ihan niin kuin ennen. Seitan reseptejä on niin paljon ja variaatioitakin on niin paljon, että on vaan taivas rajana mitä haluat taikinasta tehdä. Lisäämällä vaikka pienen määrän punaista väriainetta (punajuurta) saat taikinasta punaista ja pystyt valmistamaan vaikka pihvejä tai paistia, mutta itse ajattelin tehdä tällä kertaa enemmän kanamaista suikaletta.


VANHANAJAN SEITAN
Kilo vehnäjauhoja saattaa tuntua suurelta määrältä, mutta pesun jälkeen seitan on tämän kokoinen
 
1 kg vehnäjauhoja
3 tl suolaa
600-650g vettä 

Kaada jauhot laakeaan alustusastiaan ja lisää suola. Sekoita muutaman kerran ja lisää kädenlämpöinen vesi joukkoon. Aloita sekoittaminen astiassa, mutta mikäli se tuntuu hankalalta, kannattaa jatkaa vaivaamista pöydällä. Ja tosiaan sitten vaivataan. Taikinaa vaivataan niin kauan, että että se on niin kiinteää, että kun painat sormella taikinaa, pomppaa kuoppa ylös. Toinen asia mistä tunnistaa valmiin taikinan on se, että se on todella sileää. Tähän kuluu aikaa ja vaivaamista n. 15-20 min. 
Kun olet vaivannut taikinan sileäksi ota puhdas kulho ja laita taikinapallo kulhon pohjalle. Lisää sitten todella kylmää vettä kulhoon niin, että taikinapallo peittyy kokonaan. Sitten odotellaan. Anna taikinan rauhoittua 1,5h. 
 
Nyt aloitetaan takinan pesu. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että aloitat taikinan vaivaamisen nyt niin, että vaivaat taikinaa veden alla. Vesi muuttuu pian valkoiseksi, etkä näe enää taikinaa. Tässä kohtaa on aika vaihtaa kylmä vesi. Ensimmäisen valkoisen veden voit säästää mikäli haluat tehdä vaikka vegaanisia lettuja ja käyttää "pesuveden" maidon sijaan, mutta voit myös halutessasi kaataa veden pois. 
Kaada taikinan päälle sitten uusi kylmä vesi ja jatka vaivaamista veden alla. Huomaat pian taikinan muuttuvan ja siitä saattaa tulla aika rikkonaista. Tästä ei kannata huolestua, vaan tämä on täysin normaalia pesuvaiheessa. Ota kuitenkin tässä kohtaa käyttöön siivilä ja kaada taikina ja vesi siivilän läpi. Pyöritä tämän jälkeen seitan taas palloksi ja jatka pesua. Jossain kohta huomaat selvästi, että taikina alkaa muuttua taas kiinteäksi ja kumimaiseksi. Tästä tiedät, että pesu alkaa olla loppuvaiheessa. Pesuveden tulisi olla kirkasta tai lähes kirkasta pesun lopuksi. Ja kyllä, pesuvaihe tuntuu kestävän ikuisuuden, mutta kyllä se siitä.
Kun pesuvesi on kirkasta on taas aika laittaa taikina lepäämään 20 minuutiksi. Venytä sitten taikina suorakaiteen muotoiseksi. Leikkaa suorakaide sitten niin, että pystyt tekemään siitä 3, 4 tai jopa viisi säikeisen palmikon. Mitä enemmän säikeitä on sitä hienonpisäikeistä seitania on luvassa. 
Venytä palmikko sitten niin pitkäksi, kuin pystyt ja tee palmikkoon solmuja niin paljon, kuin pystyt. Tämä työvaihe tekee kanamaisen tekstuurin taikinaan.
Tämän jälkeen alkaa keittäminen. Ensin tehdään liemi. Liemeen voit laittaa mitä ikinä itse haluat, mutta liemi saa olla todella mausteinen. Tähän seitaniin tein liemen näin:
 
SEITAN MAUSTELIEMI
 
1l vettä
1 mausteliemikuutio
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kurkumaa
1 tl nestesavua
 
Mausteliemi tekee seitanille myös kivan näköisen "nahan".

 
Kiehauta mausteliemi ja pudota tämän jälkeen lämpö todella miedolle (itse keittelin kolmosella). Mikäli omaat hitaasti hauduttavan padan, käytä sitä. Seitan saa olla kattilassa tai padassa kaksi tuntia. Seitan tulee todennäköisesti turpoamaan keittämisen aikana, mutta tämä ylimääräinen ilma tulee häviämään seuraavassaa vaiheessa joka alkaa nyt.
Seitan on toki syömäkelpoista tässä kohtaa, mutta paremman koostumuksen saamiseksi jatketaan vielä 12h. Kahden tunnin keittämisen jälkeen nosta seitan sellaiseen kippoon, johon saat kannen. Lisää seitan ja osa liemestä kippoon niin, että seitan peittyy. Anna jäähtyä ja siirrä seitan jääkaappiin kylmämarinoitumaan. Anna olla 12h. 
 
Nyt on aika alkaa repimään seitania. Nyhdä sormin ja haarukalla sopivia palasia. Valekana on valmis. 

(Lisää valekanat teryakikastikkeeseen tunniksi marinoitumaan. Paista sitten valekana pannulla).

PULLED CHICKEN

-1kg broilerin koipireisiä (marinoimaton)
-1tl suolaa
-1tl mustapippuria
-3kpl valkosipulinkynsiä
-1cm viipale tuoretta ananasta
-3rkl siipikastiketta (Frank's)
-0,5dl öljyä


Leikkaa ananas tosi pieneksi kuutioksi ja purista valkosipuli isoon kulhoon. Lisää sekaan kuivat mausteet sekä kastike ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi. Laita tässä välissä uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Ota broilerit paketista (jos ovat valmiiksi marinoituja, huuhtele kaupan marinadi pois) ja laita ne marinadi kulhoon. Ujuta sormet broilerin nahan ja lihan väliin ja irroittele nahka lihasta, mutta älä poista nahkaa! Tämän jälkeen läästi marinadia lihan ja nahan väliin ja jätä lopuksi pinalle vielä marinadia, jotten se pääse kuivahtamaan uunissa. Nosta koivet uuni vuokaan ja peitä foliolla. Sitten vain setti uuniin noin kolmeksi tunniksi kypsymään. Kun ylikypsä kana on muhinut, nosta pois uunista ja anna hetken jäähtyä.
Seuraavaksi nyhdä jäähtyneesät broilerista lihat talteen esim. kahta haarukkaa avuksi käyttäen. Näin kypsästä broilerista nahka lähtee ihanan helposti irti, joten ikävät jänteet ja luut on helppo erotella.
 

TERIYAKI-KASTIKE
 
1 dl soijakastiketta
0,5 dl ruokosokeria
2 rkl seesamöljyä
3-4 rkl omenaviinietikkaa
0,5 dl vettä
2 tl maissitärkkelystä
2 tl inkivääriä (jauhettuna)
3 kpl valkosipulin kynsiä 
 

Ota itsellesi pieni kattila ja mittaa sinne kaikki kastike ainekset. Murskaa valkosipulinkynnet pieneksi. Kiehauta nopeasti kastike, käännä levy pienelle ja hauduttele muutaman minuutin ajan samalla sekoittaen. 
 
TARJOILUEHDOTUS
 
Keitä riisiä. Voit tehdä ohjeen mukaan, tai esimerkiksi näin: (Huomaa kuitenkin se että tekniikka toimii vanhalla liedellä). Pese riisistä aluksi tärkki pois.
 
2dl riisi
5dl vettä
suolaa
 
Helppo muistisääntö on, että yksi riisi tarvitsee kaksi vettä ja vielä yksi vesi hyvälle mielelle. Lisää riisit kylmään veteen ja lisää suola. Kun vesi kiehuu kovin, pyöräytä riisiä muutaman kerran ja jätä riisi kannen alle. Sammuta sitten liesi ja jätä kattila levylle. Odota 10 min ja riisi on valmis. Muista ettet availe kantta, että lämpö säilyy kattilassa.

BOWL
Proteiinia
Porkkanaa
Kurkkua
Avocado
Varsiparsakaali (broccolini)
Kirsikkatomaattia
Riisiä
Teriyaki-kastiketta
Seesaminsiemeniä
 
Lisää keitetty riisi keittolautasen pohjalle. Paista proteiini ja varsiparsakaali pannulla. Porkkanasta saa kivoja ohuita suikaleita kuorimaveitsellä. Leikkaa kurkku suikaleiksi, avocado paloiksi. Kasaa vihannekset ja proteiini riisipedin päälle kivan näköiseksi. Lisää vielä teriyaki-kastiketta ja kruunaa seesaminsiemenillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti