sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

UUNIHERNEKEITTO

Tässä kohtaa on hyvä tehdä blogiin linjaus. Kertoakko se kaunisteltu tarina, jossa kaikki menee suunnitellusti vai se, kuinka asiat todellisuudessa meni. No, kerrotaan miten asiat todellisuudessa meni, koska se on hauskempaa ja siitä voidaan jotain oppia. Käydään ensin reseptit käpi.


KASVIS UUNIHERNEKEITTO
  • 0,5 pussia kuivattuja herneitä
  • 1 pkt Tofyrkya
  • 2 sipulia
  • 2 tl meiramia
  • 2 porkkanaa
  • 1 l vettä
  • 1 - 1 ½ tlsuolaa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl sinappi
  1. Liota herneitä runsaassa vedessä yön yli.
  2. Seuraavana päivänä kaada vesi pois ja huuhtele herneet.
  3. Kaada liotetut herneet pataan. Lisää pataan myös tofyrky, kuutioidut sipulit, mausteet ja porkkana. Mittaa pataan vesi. Kuumenna kiehuvaksi hellalla.
  4. Laita kansi padan päälle ja nosta se uuniin 150 asteeseen. Anna hautua 4 tuntia. Lisää kypsennyksen aikana tarvittaessa vettä.
Mikä näin helpossa reseptissä voi mennä pieleen? No, monikin asia. Tein siis itse aluksi näin:
  • Klo 16 herneet likoamaan.
  • 8h myöhemmin eli klo 00 pata uuniin.
  • Klo 2: uuniin kurkkaus ja toteamus, ettei mitään tapahdu. (uuni 90 asteessa)
  • Asteiden nosto 150 ja takaisin nukkumaan.
  • Klo herättämässä klo 4. Jaksoin nousta 4:30 toteamaan ettei uunissa tapahdu yhtään mitään.
  • Kansi poistettu ja unia jatkettu.
  • Klo 7: Herneet himan pehmenneet. Uuni 225 asteeseen ja kansi päälle.
  • Klo 10. Ilon ja onnen päivä. Alkaa jo näyttämään hernekeitolle. 
  • Asteiden lasku 150, kansi päälle ja odotellaan. 
  • Tässä kohtaa lähdin kuvausreissulle ja Jenkkakahvamies jäi vahtimaan keittoa. Keitto poistettu uunista klo 13.
Minun keitossa siis meni 13 tuntia!!! Ei kovin taloudellinen tarkaisu. No, mistä kaikki siis johtui.
  1. Liota herneitä todellakin yön yli. 8h ei oikein riitä.
  2. Keitä keittoa liedellä ennen uuniin laittoa. 10-15 min riittää. Keiton tarvitsee kiehua uuniin mennessä! Itse olin nössö enkä uskaltanut edes 100 asteeseen laittaa pataa ja mennä nukkumaan.
  3. Olen huomannut, että Arabian Kokkipata tarvitsee suuremmat asteet. 
Eipä silti 13 tunnin keitto oli kyllä hyvä. Tästä oppineena teimme Jenkkakahvamiehen keiton heti seuraavana päivänä. Ja päästiin melkein samamana päivänä keittiön pöydän ääreen syömään. 

JENKKAKAHVAMIEHEN HERNEKEITTO

  • 0,5 pussia kuivattuja herneitä
  • 1 pss Poutun kinkkusuikaleita
  • 2 sipulia
  • 2 tl meiramia
  • 1 l vettä
  • 1 - 1 ½ tlsuolaa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl sinappi
Jahans.. Tällä kertoo valmistamma hernerokkoo ns. pitkän kaavan mukkoo. Polkkis tuossa aiemmin liotteli herneitään reilut 8h, mutta minäpä annoin vihreiden ystävieni liota maireat 24h, mutta kyllä kannatti!

Mittaa vesi kattilaan, heitä herneet, sipulit ja mausteet sekaan ja kiehauta alkulämmöt kattilassa.. Kun keitto on kiehahtanut siirrä komeus uunipataan ja uuniin muhimaan n.175 asteeseen. Vilkaise että keitto lähtee hiljalleen porisemaan ja sittne voitkin lähteä vaikka 3-4 tunniksi pulkkamäkeen. Lisää lopussa tarvittaessa nestettä, jos näyttää että päässyt liiaksi kuivumaan. Kun soppa on saostunut ja herneet pehmeitä, ota pata pois uunista ja aika nauttia klassikko herkusta kesken kylmimmän talven (+4 astetta)!

Rohkea rokan syö siltään, mutta itse "pilasin" soppani sipulilla ja sinapilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti