sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

NYHTÖBURGERI JA CHILI-VALKOSIPULI COLESLAW

- Tekee mieli coleslawta. Pitäiskö grillata niin vois tehdä sitä?
- Jaa tuolla lumisateessa vai? Oletko katsonut pihalle Suomen rakennuskulttuurin helmestä - ikkunasta?
- No, mutta eikö aina ole hyvä sää grillata?
- Senkus menet seisomaan pakkaseen.
- Eikun yhdessä mennään. 
- No en ole tulossa. 
- Aha. No ei grillata, mutta coleslawta haluan.
No ei tästä maailman nopein menu rakentunut, mutta kyllä kannatti! Kaikki itse tehtynä: Majoneesi, Coleslaw, Bataattiranskalaiset, Nyhtösoija ja Nyhtöpossu. Oli muuten sellainen ateria, että taju pois. 


Nyhtösoijaa
Nyhtöpossua

Majoneesi



1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 tl sinappia
1/2 tl väkiviinaetikkaa
1/2 tl suolaa



  • Tarvitset sauvasekoittimen sekä kapean ja korkean astian. Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti munat ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko sitten yksi kananmuna astian pohjalle niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta munan päälle rypsiöljy, tipauta joukkoon lusikallinen dijonia ja viinietikka, sekä mausteet.
  • Aseta sitten sauvasekoitin astian pohjaan niin, että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan. Jos öljy ei meinaa sekoittua, voit auttaa hieman: nosta sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Ta daa! Valmis!
Hei, tämän majoneesin video löytyy muuten Vegeslihalla instassa osastolta "Vinkit".




Coleslaw


500g kaalia
2 porkkanaa
1 chili
 

Kastike
1dl omatekemää majoneesia
1dl Kermaviiliä
1-2rkl viinietikkaa
1rkl sinappia
3 valkosipulinkynttä
1/4tl suolaa
1/2tl sokeria
1/4tl mustapippuria


  • Sekoita kastikeen ainekset tilavassa kulhossa.
  • Leikkaa kaali erittäin ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Raasta kuoritut porkkanat isoimmalla terällä.
  • Lisää salaattiainekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa. 



Bataattiranskalaiset 



500 g bataattia
3 rkl öljyä
suolaa
valkosipulijauhetta
paprikajauhetta


  • Kuori bataatti halutessasi ja leikkaa se pitkiksi, reilun sentin paksuisiksi tikuiksi ranskanperunoiden tapaan. Huomioi, että bataatti kutistuu uunissa hieman.
  • Pane bataatit kulhoon, lisää öljy ja mausteet. Sekoita.
  • Levitä bataatit väljästi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista tikkuja 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Käännä ne lastalla ja kypsennä edelleen noin 10 minuuttia.


Nyhtösoija



4 soijapihviä
1 sipuli
2 kasvisliemikuutiota
2 dl grillauskastiketta
Öljyä paistamiseen


  • Keitä soijafileet pehmeiksi kasvisliemessä. Itse keitin noin puoli tuntia. Anna jäähtyä ja revi fileet pieniksi paloiksi.
  • Leikkaa sipulit ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen sipulit. Kuullota hetki. Lisää pannulle revityt soijafileet ja grillauskastike. Paista 5-10 minuuttia.
  • Tässä kohtaa kaivoin noitapadan ja kippasin nyhtösoijan pataan. Lämmitin padan ensin täysillä niin, että grillikastike porisi ja vähensin sitten lämmön ykköselle ja annoin paladan porista liedellä noin tunnin.
  • Täytä hampurilais sämpylät nyhtösoijalla ja coleslaw’lla.



Nyhtöpossu





1 kg possun kassleria
1 dl sokeria
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl chilijauhetta

1 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
2 tl valkosipulijauhetta
1.5dl pulloa tummaa lageria
1 dl valkoviinietikkaa
0.5 dl hunajaa
0.5 dl BBQ-kastiketta (Jack Daniels)


  • Aloitellaan revityn possunniskan valmistus sötköttämällä aiheeseen liittyvä marinaadi. Ota kaapista kulho ja kaada pohjalle tummaa laager olutta (ja juo nopeasti loput) ja lisää kaikki loput ainesosat ja sekoita huolella. Laita lihaköntsä kulhoon. Peitä koko komeus vielä elmukelmulla ja palauta takaisin jääkappiin, jossa saa olla pimeässä yön yli.
  • NextDay. Ulkoista marinoitunut possu jääkaapista noin tuntia ennen kun laitat uuniin. Laita possun mötikkä paistopussiin ja leikkaa yksi kulma auki. Työnnä reiästä lihaan paistomittari ja asettele liha uunivuokaan. Kaada reilu desi marinadia lihan päälle ja sulje paisto pussi.
  • Paista 125 asteisessa uunissa kunnes paistomittari näyttää 93 astetta (meni noin 5 tuntia)
  • Sammuta uuni ja anna tekeytyä vielä puolisen tuntia paistopussissa.
  • Ota liha uunista ja nyhdä raa'asti käsin tai sivistyneesti haarukoiden avulla sopiviksi suikaleiksi.
  • Tarjoile pulled pork hampurilaisen täytteenä tai esimerkiksi uuniperunoiden kera. Lusikoi joukkoon reilusti maukasta pulled pork -kastiketta.


2 kommenttia:

  1. Nam miten herkullisen näköistä ja täytyykin kirjoittaa ohjeet muistiin itsellekin 😉Mukavaa sunnuntaita 🤩

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! Mukavaa alku viikkoa sinnekin! :)

    VastaaPoista