sunnuntai 5. toukokuuta 2019

JOGURTTI JA GRANOLA

Joku aika sitten saatiin ihmeellinen fiksaatio tehdä itse jugurttia. Tai Polkkatukkanainen sai. Ja sittenhän tehtiin. Tehtiin ja epäonnistuttiin. Ja sitten taas tehtiin. En tiedä mikä taika siinä on, mutta vaikka resepti on todella helppo niin useassa reseptissä luki, että kolmannella kerralla onnistuu. Näin tosiaan myös oli. Usean ja taas usean luetun reseptin jälkeen se oli se kolmas kerta, joka sen toden sanoi. Viimeisellä kerralla Jenkkakahvamieskin jo nauroi ja sanoi, että: Onnea yritykselle vain. Hän kun oli nähnyt yritelmät tehdä jugurttia uunissa lämmöllä ja jopa pelkällä valolla. Niin kuin taannoissessa uunihernekeitto-reseptissä, oli tässäkin huomattavissa, että Polkkatukkanainen ja uunin pitkäaikainen käyttö ei ole parhaita kavereita keskenään. Tämä ohje kuitenkin toimi ja toimmii myös vegaanisena. Ja huom! Tähän reseptiin ei edes tarvitse uunia.
Vegaanisen jogurtin teet näin:

1 l mantelimaitoa
2 dl maustamatonta mantelijogurttia

Keitä maito kiehuvaksi ja viilennä se kädenlämpöiseksi. Viileentäminen kestää ihan jonkun aikaa, mutta aikaa voi nopeuttaa jääkaapissa. Varo kuitenkin unohtamasta maitoa jääkaappiin. Mikäli maito viilenee liikaa ei jugurtti lähde kehittymään. Suosittelen käyttämään ihan mittaria tässä lämmön tarkistamiseen. Maito on käytettävissä noin 37-41 asteen kohdalla.  Vispaa jugurtti maidon joukkoon. Jätä huoneenlämpöön n.7 tunniksi. Itse heitin vielä villaisen viltin siihen hieman huonosti päälle.
Jugurtista saa paksunpaa jos valmiin jugurtin valuttaa harson läpi.


Granola 

4 dl kaurahiutaleita
n 1 dl manteleita
n 1 dl saksanpähkinöitä
n 1 dl auringonkukansiemeniä 
n 1 dl cashwiepähkinöitä
n 1 dl hasselpähkinöitä
4 rkl hunajaa
3 rkl kookosöljy
3 rkl maapähkinävoita

n 1 dl kuivattuja karpaloita
n 1 dl rusinoita 

Pieni hieman pähkinöitä. Sulata hunaja, maapähkinävoi ja kookosöljy massaksi kattilassa. Lisää kaurahiutaleet kattilaan ja lisää pähkinät. Pyöräytä massa.
Levitä granola pellille ja laita uuniin 175c noin 20 min. pyörittele välillä lastalla. Granola on valmista, kun se on kullanruskeaa. Lisää vielä rusinat ja karpalot. 

_______________________

Jotta blogimme teema säilyy sai Jenkkakahvamies tällä kertaa haasteen. Kuinka tehdä tästä reseptistä ei niin vegaaniystävällinen? Ja hyvinhän Jenkkakahvamies haasteesta selvisi.

Katsottuani pari kertaa vierestä Polkkiksen tuhtaamista jugurtin kanssa yömyöhään ja ainaista aamun ärräpäiden lentelyä päätin ottaa haasteen vastaan. Onnistumisessa lienee jujuna että noudattaa ohjetta insinöörimäisen tarkasti eikä "sinnepäin".. Maailmanpelastuspäissäni tuli hommattua vielä sirkkoja koemaisteluun ja nehän toimi granolassa vallan mainiosti.Jogurtti maidosta:

1 l punaista maitoa
2 dl turkkilaista jogurttia

Keitä maito kiehuvaksi ja viilennä se kädenlämpöiseksi. Viileentäminen kestää ihan jonkun aikaa, mutta prosessia voi nopeuttaa lykkäämälä kattila vesihauteeseen. Mikäli maito viilenee liikaa ei jugurtti lähde kehittymään. Suosittelen käyttämään ihan mittaria tässä lämmön tarkistamiseen, sillä maito on käytettävissä noin 37-41 asteen kohdalla. Vispaa vielä jugurtti maidon joukkoon. Jätä huoneenlämpöön 7 tunniksi. Itse heitin vielä villaisen viltin kattilan päälle lojumaan.
Vinkki: Mikäli haluat jugurtista paksumpaa voit vatkata vaikka pari desiä maitojauhetta maidon joukkoon valmistusvaiheessa.

Sirkkagranola 

4 dl kaurahiutaleita
n 1 dl manteleita
n 1 dl saksanpähkinöitä
n 1 dl auringonkukansiemeniä 
n 1 dl cashwiepähkinöitä
n 1 dl hasselpähkinöitä
4 rkl hunajaa
3 rkl kookosöljy
3 rkl maapähkinävoita

n 1 dl kuivattuja karpaloita
n 1 dl rusinoita
n 1 dl kuivattuja sirkkoja  

Pieni hieman pähkinöitä. Sulata hunaja, maapähkinävoi ja kookosöljy massaksi kattilassa. Lisää kaurahiutaleet sekä pähkinät sekaan ja pyöräyttele massaa.
Levitä granola pellille ja laita uuniin 175 asteeseen noin 20 minuutiksi. Pyörittele komeutta välillä lastalla. Granola on valmista, kun se on kullanruskeaa. Lisää vielä rusinat, karpalot sirkat granolaan. Sekoita granola ja purkita myöhempää käyttöä varten. Avot! Setistä riittää pidemmäksikin aikaa aamupala aineksia.

__________________________

Seuraava teksti ei ole toteutettu kaupallisessa yhteistyössä vain olemme aidosti innoissaamme tuotteesta. Polkkatukkanaiselle hunaja on ollut aina vain hunajaa, eikä se kieltämättä ole ihan keittiön vakiovarusteisiin kuulunut. Saimme käsiimme Luonnon Kulta -hunajaa jo pari vuotta sitten ja Polkkatukkanainen koki "Miksiköhän mä en ole tykännyt hunajasta?" -fiiliksen. Purkki kului äkkiä ja ihan normaali kauppareissulla tuli hankittua X-merkkinen hunaja. Tämä ison merkin hunaja maistuikin sitten taas sille tavaralle miksi hunaja ei niin hyvälle ollutkaan maistunut. Tuntui jotenkin uskomattomalle kokea se ero. Tämän jälkeen olikin helppo palata takaisin Luonnon Kultaan. On ilo hehkuttaa pienempää tuottajaa, jonka tuote on aidosti hyvä. Kannattaa käydä nettisivuilla lukemassa myös muiden kokemuksia tuotteista nettisivuilta, kuin facebookista.


Kuvat ennen, kun on aika avata taas uusi purkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti