sunnuntai 15. joulukuuta 2019

GLÖGIÄ JA TORTTUJA

Joulu. Ne joulun tutut tuoksut. Miltä sinun joulu tuoksuu? No, jos palaneita pipareita ei lasketa, meidän joulu on täynnä tuttuja mausteita. Kanelia, rusinoita, manteleita. Appelsiineja, neilikkaa ja ihanaa tähtianista. Tähtianiksen ja basilikan, kun saisi hajuvedeksi... Kesällä basilikaa ja talvella tähtianista. No, ehkä ei. 
Joulun tuoksut ja fiiliksen saat muuten nopeasti, kun valmistat itse glögin. Glögin keittäminen on helppoa ja parasta maun lisäksi on se huumaava tuoksu. 

GLÖGI

1 l marjamehua
1 tähtianis
8 kokonaista mausteneilikkaa
1 kanelitanko
Inkiväärin pala
Appelsiinin kuori
Rusinoita
Manteleita
(Punaviiniä)

Hyvä marjamehua glögiin on esimerkiksi itse keitetty mustikkamehu. Kaada mehu kattilaan (oman maun mukainen). Lisää pesty appelsiinin kuori mehuun. Lisää muut mausteet ja anna kattilan hiljalleen porista noin 15-20min liedellä. Halutessasi voit lisätä myös punaviiniä mukiin. Tätä ei kannata kehitellä  vaan suoraan mukin pohjalle. Lisää mukiin myös mantelit ja rusinat.

Glögin kanssa kuuluu joulutortut. Ja piparit. Ja jos ei osaa päättää niin teet tietenkin torttupipareita. Kauli piparitaikina pohjalle ja mittaa torttitaikina piparitaikinan päälle ja leikkaa oikean kokoiseksi. Taittele nyt päällekkäiset taikinat perinteiseen muotoon,  lisää luumuhillo ja laita uuniin noin 15min 200 asteeseen. Tai siihen saakka, kun torttitaikina on kauniin värinen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti