sunnuntai 22. joulukuuta 2019

JOULUSINAPIT

Tiptaptiptaptipetip.. pipettipippe.

- Jahas, ei ole enää montaa yötä jouluun.
- No ei ole kyllä. Ei ole tosin kamalan jouluinen olo kuitenkaan, kun katsoo pihalle. Tuonne lonkerosumuun on toki tontunkin optimaalista maastoutua.
-Niinpä. Aikalailla "hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä" meininki.
- No eipäs nyt synkistellä, on kuitenkin joulu kynnyksellä.


JUL SENAP

Sinappi kuuluu joulupöytään.. mutta makunystyröitä on moneen lähtöön, joten lähdetään tällä erää kahdella erilaisella kombinaatiolla joulun viettoon.



Molemmissa on sama valmistus proseduuri:

Sekoita aluksi kuivat aineosat keskenään tasaiseksi jauhopölyksi.. lisää joukkoon kerma (ja muna) ja sekoita tasaiseksi massaksi, laita levy keskilämmölle ja lämmitä sinappi niin kauan, että se kuplii kerran. Nosta pois levyltä ja lisää sekaan etikka sekä mausteet (+rommi). Purkita ja nauti.


MUSTAVALKOINEN (TPS) JOULUSINAPPI

-2dl sinappijauhoa
-2dl sokeria
-2dl kuohukermaa
-4tl perunajauhoja
-1 rkl valkoviinietikkaa
-3 kpl mustavalkosipulin kynsiä




KARIBIALAINEN JOULUSINAPPI

-1,5 dl sinappijauhoa
-2dl sokeria
-2dl kuohukermaa
-1tl perunajauhoja
-2kpl kananmuna
-1,5 rkl valkoviinietikkaa
-2rkl tummaa rommia




VEGAANINEN KONJAKKISINAPPI


2 dl sinappijauhoa
2 dl sokeria
2 dl kookoskermaa
4 tl peunajauhoja
3 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl konjakkia

Kaada kylmään kattilaan sinappijauhe, sokeri ja perunajauho. Sekoita kuivat aineet tasaiseksi vispilällä. Lisää kookoskerma ja sekoita seos tasaiseksi. Edelleen kylmään kattilaan. Kun seos on tasaista ja kaikki ainekset sileinä kattilassa on aika laittaa liesi päälle. Keitä miedolla lämmöllä hetki niin, että sinappi pulpahtaa kerran. Perunajauho ei tarvitse enempää kypsentämistä. Nosta kattila liedeltä ja lisää omenaviinietikka ja konjakki. vispaa sinappi kerran vielä ja kaada sinappi lämpimänä lasipurkkiin. Anna sinapin tekeytyä vuorokausi. 
Konjakin voi toki jättää reseptistä kokonaan pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti