sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

LIHIS JA VIHIS

- Koska me aletaan syömään terveellisemmin?
- No, olihan meillä viime viikolla salaattiresepti.
- No joo, pastasalaatti!
- Huomasitko muuten, että siitä tuli viikossa koko blogin luetuin teksti?
- Ai? Eli jatkossa teemme pelkkää pastaa.
- Joo! No ehkä ei. Otetaan näistä lihapiirakoista nyt ainakin kuvat.

+++ HUOMIO +++

Resepti kokonaisuus sisältää paljon erilaisia kastikkeita, joiden ohjeet julkaistaan täällä blogissa ja Instassa juhannusviikon aikana.

+++ HUOMIO +++



VIHIS, ELI LIHATON LIHAPIIRAKKA TAI NIIN KUIN JENKKIS SEN ILMAISEE VIHAPIIRAKKA



0,5 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria 
50 g voita 
5+ dl vehnäjauhoja

puuroriisiä (valmista riisiä n 2 dl) 
1 dl soijarouhetta
1 dl vettä
0,5dl öljyä
1 sipuli
kasvisfondue

1 l öljyä keittämiseen

Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi. Paista soijarouhe (vedessä ja öljyssä) ja siinä samassa sipuli. Mausta fonduella ja sekoita valuneet riisit myös joukkoon. Tarkista maku joka saa olla aika maistuvaa, koska koko maku kiteytyy täytteeseen. Laita täyte jääkaappiin odottamaan, koska täytteen täytyy olla kylmää, kun piirakoita täytetään.
Taikina tehdään sitten niin, että lämmitetään vesi ja siihen lisätään suola, sokeri. Lisää hiiva 2 dl jauhoja. Voi saa olla huoneen lämpöistä tai sulatettua. Ala vähitellen lisämään jauhoja ja siinä välillä lisäät aina voita. Taikinan tulisi irrota käsistä.
Kohota taikinaa nyt reilusti.
Pyörittele taikinasta palloja ja kauli pallot noin 1 cm paksuisiksi ympyröiksi. Pistä reilu ruokalusikallinen täytettä keoksi ja sulje kuori vettä apuna käyttäen puolikuun mallikseksi piirakaksi. Anna kohota vielä ilman liinaa ja keitä sitten piirakat öljyssä kypsäksi.
Kuumenna öljy friteerauskeittimessä tai kattilassa noin 180 asteiseksi.
Nosta pari lihapiirakkaa kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista piirakat molemmin puolin, kunnes saavat kauniin, ruskean värin.
Valuta talouspaperin tai ritilän päällä. Laita päälle liina, jotta piirakoiden pinta pehmenee.

Ovat parhaimmillaan juuri kattilaesta otettuna.

Tänään vihapiirakan väliin sujahti: Kurkkusalaattia, omatekemää sinappia, omatekemää ketsuppia, omatekemää majoneesia, omatekemää paholaisenhilloa, paahdettua sipulia, soijanakki, kananmuna, vegaanista juustoa. Melko komea kattaus siis.

Huomioi turvallisuus piirakoiden teossa! 
1. Liesituuletin ei saa olla päällä! Jos rasva alkaa palamaan ja liesituuletin on päällä, edes auttaa tuuletin koko talon palamista.
2. Pidä aina kansi kattilan lähellä. Mikäli rasva alkaa palamaan, laita kansi kattilan päälle. 
3. Paitomittari on hyvä kaveri ettei yllätyksiä satu.


LIHIS, ELI LIHAPIIRAKKA 



0,5 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria 
50 g voita 
5+ dl vehnäjauhoja

puuroriisiä (valmista riisiä n 2 dl) 
400g jauhelihaa
1 sipuli 
mauste-. valkopippuria, suolaa 

1 l öljyä keittämiseen


Ohje onkin melkolailla sama kuin Polkkiksella, joten aika pitkälle copy-paste yllä olevasta, pienellä vegettömyyden vivahteella.

Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi. Paista jauheliha ja siinä samassa sipuli. Mausta suolalla ja pippureilla ja sekoita valuneet riisit myös joukkoon. Tarkista maku, saa olla aika maistuvaa, koska koko maku kiteytyy täytteeseen. Laita täyte jääkaappiin odottamaan, koska täytteen täytyy olla kylmää, kun piirakoita täytetään.
Taikina tehdään sitten niin, että lämmitetään vesi ja siihen lisätään suola, sokeri. Lisää hiiva 2 dl jauhoja. Voi saa olla huoneen lämpöistä tai sulatettua. Ala vähitellen lisämään jauhoja ja siinä välillä lisäät aina voita. Taikinan tulisi irrota käsistä.
Kohota taikinaa nyt reilusti.
Pyörittele taikinasta palloja ja kauli pallot noin 1 cm paksuisiksi ympyröiksi. Pistä reilu ruokalusikallinen täytettä keoksi ja sulje kuori vettä apuna käyttäen puolikuun mallikseksi piirakaksi. Anna kohota vielä ilman liinaa ja keitä sitten piirakat öljyssä kypsäksi.
Kuumenna öljy friteerauskeittimessä tai kattilassa noin 180 asteiseksi.
Nosta pari lihapiirakkaa kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista piirakat molemmin puolin, kunnes saavat kauniin, ruskean värin.
Valuta talouspaperin tai ritilän päällä. Laita päälle liina, jotta piirakoiden pinta pehmenee.

Ovat parhaimmillaan juuri kattilaesta otettuna.

TÄYTTEET:

-Kurkkusalaatti
-Naudanlihaleike
-Jääsalaatti
-Konjamiinisinappi (Omasta takaa)
-Ketsuppi (Omasta keittiöstä)
-Cheddar-juusto
-Sipulirouhe
-Majoneesi (Omasta keittiöstä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti