- Koska me aletaan syömään terveellisemmin?
- No, olihan meillä viime viikolla salaattiresepti.
- No joo, pastasalaatti!
- Huomasitko muuten, että siitä tuli viikossa koko blogin luetuin teksti?
- Ai? Eli jatkossa teemme pelkkää pastaa.
- Joo! No ehkä ei. Otetaan näistä lihapiirakoista nyt ainakin kuvat.
+++ HUOMIO +++
Resepti kokonaisuus sisältää paljon erilaisia kastikkeita, joiden ohjeet julkaistaan täällä blogissa ja Instassa juhannusviikon aikana.
+++ HUOMIO +++
VIHIS, ELI LIHATON LIHAPIIRAKKA TAI NIIN KUIN JENKKIS SEN ILMAISEE VIHAPIIRAKKA
0,5 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
50 g voita
5+ dl vehnäjauhoja
puuroriisiä (valmista riisiä n 2 dl)
1 dl soijarouhetta
1 dl vettä
0,5dl öljyä
1 sipuli
kasvisfondue
1 l öljyä keittämiseen
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä
melkein kypsäksi. Paista soijarouhe (vedessä ja öljyssä) ja siinä samassa sipuli. Mausta fonduella ja sekoita valuneet riisit myös joukkoon.
Tarkista maku joka saa olla aika maistuvaa, koska koko maku kiteytyy täytteeseen. Laita täyte jääkaappiin
odottamaan, koska täytteen täytyy olla kylmää, kun piirakoita täytetään.
Taikina tehdään sitten niin, että lämmitetään vesi ja siihen lisätään
suola, sokeri. Lisää hiiva 2 dl jauhoja. Voi saa olla huoneen lämpöistä tai
sulatettua. Ala vähitellen lisämään jauhoja ja siinä välillä lisäät aina
voita. Taikinan tulisi irrota käsistä.
Kohota taikinaa nyt reilusti.
Pyörittele taikinasta palloja ja kauli pallot noin 1 cm paksuisiksi ympyröiksi. Pistä reilu ruokalusikallinen täytettä
keoksi ja sulje kuori vettä apuna käyttäen puolikuun mallikseksi piirakaksi. Anna kohota vielä ilman liinaa ja keitä sitten piirakat
öljyssä kypsäksi.
Kuumenna öljy friteerauskeittimessä tai kattilassa noin 180 asteiseksi.
Nosta pari lihapiirakkaa kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista piirakat molemmin puolin, kunnes saavat kauniin, ruskean värin.
Valuta talouspaperin tai ritilän päällä. Laita päälle liina, jotta piirakoiden pinta pehmenee.
Ovat parhaimmillaan juuri kattilaesta otettuna.
Tänään vihapiirakan väliin sujahti: Kurkkusalaattia, omatekemää sinappia, omatekemää ketsuppia, omatekemää majoneesia, omatekemää paholaisenhilloa, paahdettua sipulia, soijanakki, kananmuna, vegaanista juustoa. Melko komea kattaus siis.
Huomioi turvallisuus piirakoiden teossa!
1. Liesituuletin ei saa olla päällä! Jos rasva alkaa palamaan ja liesituuletin on päällä, edes auttaa tuuletin koko talon palamista.
2. Pidä aina kansi kattilan lähellä. Mikäli rasva alkaa palamaan, laita kansi kattilan päälle.
3. Paitomittari on hyvä kaveri ettei yllätyksiä satu.
LIHIS, ELI LIHAPIIRAKKA
0,5 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
50 g voita
5+ dl vehnäjauhoja
puuroriisiä (valmista riisiä n 2 dl)
400g jauhelihaa
1 sipuli
mauste-. valkopippuria, suolaa
1 l öljyä keittämiseen
Ohje onkin melkolailla sama kuin Polkkiksella, joten aika pitkälle copy-paste yllä olevasta, pienellä vegettömyyden vivahteella.
Keitä
riisit suolalla maustetussa vedessä
melkein kypsäksi. Paista jauheliha ja siinä samassa sipuli. Mausta
suolalla ja pippureilla ja sekoita valuneet riisit myös joukkoon.
Tarkista maku, saa olla aika maistuvaa, koska koko maku kiteytyy
täytteeseen. Laita täyte jääkaappiin
odottamaan, koska täytteen täytyy olla kylmää, kun piirakoita täytetään.
Taikina tehdään sitten niin, että lämmitetään vesi ja siihen lisätään
suola, sokeri. Lisää hiiva 2 dl jauhoja. Voi saa olla huoneen lämpöistä tai
sulatettua. Ala vähitellen lisämään jauhoja ja siinä välillä lisäät aina
voita. Taikinan tulisi irrota käsistä.
Kohota taikinaa nyt reilusti.
Pyörittele
taikinasta palloja ja kauli pallot noin 1 cm paksuisiksi ympyröiksi.
Pistä reilu ruokalusikallinen täytettä
keoksi ja sulje kuori vettä apuna käyttäen puolikuun mallikseksi
piirakaksi. Anna kohota vielä ilman liinaa ja keitä sitten piirakat
öljyssä kypsäksi.
Kuumenna öljy friteerauskeittimessä tai kattilassa noin 180 asteiseksi.
Nosta pari lihapiirakkaa kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista piirakat molemmin puolin, kunnes saavat kauniin, ruskean värin.
Valuta talouspaperin tai ritilän päällä. Laita päälle liina, jotta piirakoiden pinta pehmenee.
Ovat parhaimmillaan juuri kattilaesta otettuna.
TÄYTTEET:
-Kurkkusalaatti
-Naudanlihaleike
-Jääsalaatti
-Konjamiinisinappi (Omasta takaa)
-Ketsuppi (Omasta keittiöstä)
-Cheddar-juusto
-Sipulirouhe
-Majoneesi (Omasta keittiöstä)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti