maanantai 4. helmikuuta 2019

RUNEBERGIN TORTUT

Runebergin tortut. Nuo leivonnan loppuvastukset. Olen kokeillut kolmesti, joista kaksi on ollut täydellinen epäonnistuminen. Ensimmäisellä kerralla en vain tiedä mitä tapahtui. Tortut näytti sieniltä, jotka söivät toisiaan. Toisella kerralla tortut eivät tulleet pois vuoasta ollenkaan. Päätin ettei enää koskaan ja vein vuoan äidille. Suunnittelimme blogin reseptejä ja Jenkkakahvamies bongasi Runebergin päivän. Itkin sisäisesti jo valmiiksi, koska oli aika lähteä Fredrikan jalanjäljille jälleen. Tai toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä huumoripostus jo valmiiksi. Onneksi Jenkkakahvamies vastaa tämän postauksen huumoriosuudesta, koska tämä resepti on täydellinen ja teen varmasti torttuja myös jatkossa. 


Ainekset

150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 dl piparkakkumuruja
1 dl mantelijauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
manteliaromia varovasti annostellen

Pinnalle

n. 100 g vadelmamarmeladia
n. 2 dl tomusokeria
pieni tilkka vettä

Kostutus

1 dl kiehuvaa vettä
1-2 rkl sokeria
3-4 rkl amarettoa esim. Disaronnoa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään.
Lisää vaniljasokeri ja munat yksitellen vatkaten.
Lisää vielä keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä lopuksi manteliaromi käännellen.
Panostin aikoinaan oikeaan Runebergin torttuvuokaan, koska ajattelin, että olen mestari tortunvääntäjä. Tosin nyt olin vain tyytyväinen hankinnastani. Toki ilman vuokaakin tortut kyllä onnistuu. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita vuoat pellille. Jaa taikina voideltuihin runebergintorttu- tai savariinivuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.
Irrota hieman jäähtyneet tortut varovasti vuoista.
Kostuta tortut dippaamalla tortun yläosa Amarettoseokseen. Alaosaa ei tarvitse koskatuttaa, koska Amaretto valuu torttua alas.
Pursota keskelle vadelmamarmeladia ja ympärille tomusokeri-vesiseosta.

_____________________________________

Siniset Runebergit

Sokerin sijaan voi tortusta tehdä myös lihaisamman ja proteiinipitoisamman, eli terveellisemmän. Harvoinpa HK:n sinistä voi terveelliseksi kutsua, mutta ihmeitä tapahtuu.



Ainekset 

1 pkt HK-sininen 2 rkl majoneesia 1 rkl sinappia 2 rkl ketsuppia

Kuori lenkki ja leikkaa se sopivan mittaisiin pätkiin. Pientä silppua saattaa tulla, jotta tortun saa suoran, mutta ne saa helposti nappastua suuhun. Kuumenna pätkät 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia ja anna makkaroiden hieman jäähtyä.
Sekoita sinappi majoneesiin. Pursota pinnalle koristelut sinappimajoneesista ja ketsupista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti