Ainekset
150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 dl piparkakkumuruja
1 dl mantelijauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
manteliaromia varovasti annostellen
Pinnalle
n. 100 g vadelmamarmeladia
n. 2 dl tomusokeria
pieni tilkka vettä
Kostutus
1 dl kiehuvaa vettä
1-2 rkl sokeria
3-4 rkl amarettoa esim. Disaronnoa
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään.
Lisää vaniljasokeri ja munat yksitellen vatkaten.
Lisää vielä keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä lopuksi manteliaromi käännellen.
Panostin aikoinaan oikeaan Runebergin torttuvuokaan, koska ajattelin, että olen mestari tortunvääntäjä. Tosin nyt olin vain tyytyväinen hankinnastani. Toki ilman vuokaakin tortut kyllä onnistuu. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita vuoat pellille. Jaa taikina voideltuihin runebergintorttu- tai savariinivuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.
Irrota hieman jäähtyneet tortut varovasti vuoista.
Kostuta tortut dippaamalla tortun yläosa Amarettoseokseen. Alaosaa ei tarvitse koskatuttaa, koska Amaretto valuu torttua alas.
Pursota keskelle vadelmamarmeladia ja ympärille tomusokeri-vesiseosta.
_____________________________________
Siniset Runebergit
Sokerin sijaan voi tortusta tehdä myös lihaisamman ja proteiinipitoisamman, eli terveellisemmän. Harvoinpa HK:n sinistä voi terveelliseksi kutsua, mutta ihmeitä tapahtuu.
Ainekset
1 pkt HK-sininen 2 rkl majoneesia 1 rkl sinappia 2 rkl ketsuppia
Kuori lenkki ja leikkaa se sopivan mittaisiin pätkiin. Pientä silppua saattaa tulla, jotta tortun saa suoran, mutta ne saa helposti nappastua suuhun. Kuumenna pätkät 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia ja anna makkaroiden hieman jäähtyä.
Sekoita sinappi majoneesiin. Pursota pinnalle koristelut sinappimajoneesista ja ketsupista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti